Direct door naar content
Probeer nu rolstoelrugby uit!  afbeelding nieuwsbericht

Probeer nu rolstoelrugby uit!

28 mei 2021

Door de versoepelingen van de coronaregels mogen de sporthallen weer open! Dat betekent dat allerlei binnensporten weer mogelijk zijn. Als je wil beginnen met een sport is dit een mooie kans om iets te gaan proberen. Heb je bijvoorbeeld wel eens aan rolstoelrugby gedacht? Dit is een fysieke balsport waarbij samenwerken met je team en tactisch nadenken een grote rol spelen. 

Rolstoelrugby is een spectaculaire paralympische sport die is afgeleid van het basketbal, ijshockey en rugby. Deze sport wordt door zowel mannen als vrouwen gespeeld in teams van vier spelers. Veel rolstoelrugbyers hebben een hoge dwarslaesie, maar deze sport is eigenlijk met heel veel lichamelijke beperkingen aan je armen of benen erg geschikt en vooral leuk! Het gaat hierbij om kracht, teamwork en tactiek. 

Bal over de lijn rijden

Als je wedstrijden gaat doen dan worden de teams ingedeeld op een classificatie van je handicap. Dit is om gelijkwaardige teams te krijgen. Bij een echt potje gaat het erom dat je punten scoort door met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstander te rijden. Je moet daarbij met twee wielen over de lijn zijn geweest. Dit gaat natuurlijk niet zonder dat je verdedigers van de tegenpartij moet passeren. 

Murderball

Dan zul je ook merken waarom deze sport ook ‘murderball’ wordt genoemd, want het gaat er op het veld hard aan toe. Het is echt een contactsport waarbij je moet kunnen incasseren en kunnen uitdelen. Je moet dus niet gek opkijken als iemand keihard op jouw rolstoel botst om je uit je evenwicht te brengen zodat je de bal verliest. En andersom mag jij natuurlijk ook op de ander inrijden om de bal af te pakken. 

Stevige rolstoelen

De rolstoelen bij rolstoelrugby zijn door het vele contact met de andere spelers ook extra verstevigd. De wielen zijn bijvoorbeeld al helemaal dichtgemaakt met een metalenplaat om inkomende klappen op te vangen. Verder hebben de stoelen van aanvallers extra bumpers die het moeilijk maken om ze tegen te houden. De verdedigers hebben weer een soort uitstekend rekje om juist de positie vast te houden. 

Nederlandse competitie

Zowel mannen als vrouwen kunnen aan rolstoelrugby doen en de sport kan uitgeoefend worden van recreatief tot paralympisch niveau. De meeste verenigingen trainen wekelijks in diverse revalidatiecentra door heel Nederland. Er bestaat al jaren een nationale competitie en een jaarlijks nationaal kampioenschap waar wordt gestreden om de Nederlandse titel. Gedurende het seizoen zijn er ook diverse toernooien in binnen- en buitenland waar je als team aan kunt deelnemen. 

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de rolstoelrugby-pagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt. 

Bekijk ook dit filmpje om een idee te krijgen van rolstoelrugby:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: