Direct door naar content
Nieuw Europees Parasport event in Rotterdam afbeelding nieuwsbericht

Nieuw Europees Parasport event in Rotterdam

31 mei 2021

Na het Eurovisie Songfestival van vorige week wordt Rotterdam in 2023 opnieuw gaststad van een groot Europees evenement. Dit zal jou als sportliefhebber zeker interesseren, want het gaat om de eerste editie van de European Para Championships. Bij dit toernooi worden de Europese kampioenschappen van verschillende parasporten, zoals boccia, para-cycling en rolstoeltennis, samengebracht op één plek. Met dit gecombineerde EK krijgt parasport in één keer veel meer aandacht. 

De eerste European Para Championships worden niet zomaar in Nederland gehouden, het is namelijk ook echt een Nederlands idee. Dat ontstond eigenlijk al na het WK handboogschieten in 2019, wat bijzonder was door de combinatie van het valide en para toernooi in één event. Organisator Eric Kersten van Team TOC zag tot zijn grote spijt dat dat WK een uitzondering was. Parasport kampioenschappen worden vaak op afgelegen locaties georganiseerd en zonder al te veel media-aandacht. “Wij vinden dat het meer verdient”, zei hij in een interview. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens!

Paralympische kwalificatie op het spel

Ondertussen is dat idee heel veel stappen verder, want er is zelfs al een datum: van dinsdag 8 tot en met zondag 20 augustus 2023. Tijdens dit grote sportevenement kun jij als sportliefhebber genieten van 7 tot 10 verschillende sporten. Het is nu nog niet exact duidelijk welke sporten dat worden, maar para-cycling, rolstoeltennis, boccia, goalball, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, paratafeltennis, judo en para schieten staan in ieder geval op het programma. Behalve de Europese titels staat nog iets anders belangrijks op het spel: belangrijke kwalificatiepunten voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024. Bij sommige sporten is zelfs directe kwalificatie te verdienen. 

Centre cours in de stad

Ahoy Rotterdam wordt net als bij het Eurovisie Songfestival de hoofdlocatie van het evenement voor de ruim 1500 atleten. De organisatie is daarnaast ook bezig met het plan midden in de stad overdekte centre courts te bouwen. Hiermee willen ze de parasporten ook echt naar het Rotterdamse publiek brengen. Dat zelfde idee moet dan ook worden gebruikt bij de volgende edities in 2027 en 2031 in een andere Europese stad. 

"We willen laten zien dat we ons concentreren op de dingen die we kunnen doen en niet op de dingen die we niet kunnen doen."

Jiske Griffioen

Op het nieuws dat Rotterdam in 2023 dit nieuwe sportevenement mag organiseren werd al enthousiast gereageerd. Jiske Griffioen, rolstoeltennisser en Paralympisch kampioen, liet als ambassadrice van het evenement al weten dat vanuit het nieuwe parasport event een belangrijke boodschap uitgaat: “Iedereen heeft op de een of andere manier een handicap. We willen laten zien dat we ons concentreren op de dingen die we kunnen doen en niet op de dingen die we niet kunnen doen. En ik denk dat dit concept hier een goed voorbeeld van is.” Die boodschap kunnen we vanuit Uniek Sporten natuurlijk alleen maar onderstrepen! 

Foto: Team TOC

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: