Direct door naar content
Iedereen die wil sporten, moet kunnen sporten afbeelding nieuwsbericht

Iedereen die wil sporten, moet kunnen sporten

02 juni 2021

Maak kennis met Karen, Luc en Valentine. Alledrie werken zij als beweegcoach in de regio De Meierij. Ze helpen mensen met een beperking of aandoening aan een passende sport en starten hiervoor mooie nieuwe initiatieven. Hoewel door corona activiteiten wegvallen, zitten de beweegcoaches niet stil. Ze doen namelijk niets liever dan mensen helpen om weer (meer) in beweging te komen.

Van amputatievoetbal tot uniek zwemmen
In de regio De Meierij zoeken de beweegcoaches continu naar kansen om sportmogelijkheden voor zoveel mogelijk mensen te creëren. Een mooi voorbeeld van zo’n sportmogelijkheid is het ‘PSV Passend Voetbal’ dat ze samen met de PSV Foundation initiëren. Buurtsportcoach Karen bij gemeente Meierijstad vertelt: "We hadden in de gemeente al G-voetbal, maar straks is er ook amputatievoetbal, blindenvoetbal, framevoetbal (met rollator en krukken) en elektrisch voetbal. Ook het sportpark wordt goed toegankelijk gemaakt. Zo is er straks voor iedereen in, maar ook buiten de gemeente passend voetbal!"

Ook op het gebied van zwemmen hebben ze een nieuw aanbod gecreëerd. "Twee jaar terug startten we met zwemlessen speciaal voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Dit organiseren we samen met verschillende partijen met expertise op het gebied van gedragsproblematiek, fysiotherapie en bewegingsvaardigheid. Het is zo’n groot succes dat we nu zelfs een grote wachtlijst hebben van kinderen die willen komen zwemmen.", aldus Karen. Ook Valentine, beweegcoach bij MOVE Vught, ziet in haar regio het aangepaste aanbod groeien. "In elke stad of dorp zijn er wel verenigingen die een aangepast aanbod hebben. Recent heb ik nog ‘special padel’ en ‘special tennis’ opgezet. Dat zijn wel leuke projecten! Ik vind het mooi om te zien dat steeds meer verenigingen inclusiviteit hoog op het lijstje hebben staan."

Uitleenservice voor sportprotheses
Iedereen die wil sporten, moet kunnen sporten. Daarom willen de sportcoaches vooral knelpunten wegnemen. Dit doen ze door aangepaste programma’s in het leven te roepen, mensen de beweegmogelijkheden te laten zien, maar ook door te ondersteunen in eventuele hulpmiddelen. Via de uitleenservice van Uniek Sporten kun je al verschillende hulpmiddelen uitproberen of aanschaffen, maar sportprotheses en -ortheses ontbraken hier nog in. Beweegcoach en regiocoördinator Luc vertelt: "Samen met Provincie Brabant, het landelijke bureau Uniek Sporten en instrumentenmaker Frank Jol B.V. kijken we op dit moment of we mensen in Brabant kunnen helpen aan een passende sportprothese. Ze kunnen deze ook uitproberen via de uitleenservice en ontdekken of het iets voor ze is. Op deze manier kunnen ze soms een sport beoefenen die daarvoor niet mogelijk was."

Tussen wal en schip
Hoewel er voor veel mensen inmiddels speciale groepen zijn, vallen sommige mensen net tussen wal en schip. Juist voor die groep wil beweegcoach Valentine een sportgroep opzetten. "In Vught zijn we nu met partners aan het kijken of we voor kinderen met meerdere problematieken, waaronder een gedragsprobleem, wekelijks een activiteit kunnen organiseren waardoor zij toch kunnen bewegen en sporten na schooltijd. Deze kinderen kunnen vaak nergens terecht omdat zij niet mee kunnen in de reguliere groep en zich niet altijd thuis voelen op bijvoorbeeld speciaal voetbal. Juist voor die doelgroep die overal tussen valt, willen wij graag iets opzetten."

Samen zoeken naar een oplossing
Ook als er dus nog geen groep is waar iemand terecht kan, is het waardevol om contact te zoeken met een beweegcoach. De beweegcoaches kijken wat er mogelijk is en zoeken samen met mensen naar een oplossing. Zo ontmoette Karen een man met CVA (niet aangeboren hersenletsel) die graag wilde handboogschieten in zijn eigen gemeente. De handboogvereniging bij hem om de hoek stond ervoor open. "Wij hebben vervolgens iemand gevraagd van een gespecialiseerde handboogvereniging in het Noorden van ons land die een aangepaste handboog meenam en instructie kwam geven. De gemeente heeft de vereniging vervolgens toegankelijk gemaakt."

Belangrijkste boodschap
De belangrijkste boodschap die de drie beweegcoaches tot slot willen meegeven: "Schroom niet om contact te zoeken met een beweegcoach. We staan open voor iedereen, met welke beperking of aandoening dan ook. We helpen je graag!"

Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt
De beweegcoaches van Uniek Sporten De Meierij bieden gratis ondersteuning aan iedereen met een beperking of chronische aandoening bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Ze ondersteunen ook bij andere beweegvragen, zoals het zoeken van een sportmaatje, het aanvragen van sporthulpmiddelen of het aanvragen van financiële voorzieningen. Heb jij een beweegvraag en woon je in De Meierij? Neem contact op met Luc (denbosch@unieksporten.nl), Karen (meierijstad@unieksporten.nl) of Valentine (vught@unieksporten.nl). Woon je ergens anders in Brabant? Klik dan hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.

*Het sportloket Uniek Sporten De Meierij is een samenwerking tussen de gemeenten 's-Hertogenbosch, Boxtel, Heusden, Meierijstad, Sint-Michielsgestel en Vught. Brabant is opgedeeld in zeven regio’s met elk een eigen sportloket. In heel Brabant ondersteunen beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bij het vinden van een passende sport of beweegactiviteit.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: