Direct door naar content
Grote ambities voor Generatie-G bij Inc. Festival afbeelding nieuwsbericht

Grote ambities voor Generatie-G bij Inc. Festival

08 juni 2021

Vijf jaar geleden sloot de Nederlandse overheid zich aan bij het VN-verdrag Handicap. Hierdoor zijn al flinke stappen gezet op weg naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Om dat te vieren wordt deze week het driedaagse online Inc. Festival georganiseerd. Hier kun je in contact komen met jonge mensen met en zonder beperking om elkaar te inspireren met verhalen en ideeën over de inclusieve samenleving. Want één ding is wel duidelijk: we zijn daar nog lang niet. 

Als je zelf een beperking hebt, zul je herkennen dat meedoen in de maatschappij niet altijd zo vanzelfsprekend is. Voor jou zijn eenzaamheid, onbegrip en ongelijke behandeling helaas nog aan de orde van dag. Toch is er ook hoop voor jou, want uit onderzoek blijkt dat Nederlanders goed op de hoogte zijn van de situatie van mensen met een beperking. Zij willen zelfs ook graag iets doen: bijna 30% van de Nederlanders wil zich actief inzetten voor iemand met een beperking, bijvoorbeeld als buddy. 

Schouders eronder voor Generatie-G

Zeven goede doelen, waaronder Fonds Gehandicaptensport, zien dit als een opening voor een inclusieve samenleving. Tijdens het Inc. Festival presenteren zij daarom hun Grote Ambities voor Generatie-G aan minister Tamara van Ark (VWS. Generatie-G staat voor de jongste generatie met een beperking, waarbij G niet alleen staat voor gehandicapt, maar vooral voor gelijkwaardig, gewoon, gelukkig. Esther Vergeer namens de goede doelen: "Generatie-G moet gewoon, gelukkig en gelijkwaardig mee kunnen doen. Daarom presenteren zeven goede doelen vandaag hun agenda met ambities voor de toekomst. Er zijn al veel mooie stappen gezet, maar er is ook nog veel te doen. Laten we daar met heel Nederland onze schouders onder zetten."

Samen sporten 

In het plan van Esther Vergeer Foundation, Fonds gehandicaptensport, het Gehandicapte Kind, HandicapNL, Jantje Beton, Special Olympics en De Zonnebloem is samen sporten een belangrijk onderdeel. Uniek Sporten draagt hier al op allerlei manieren aan bij. Zo zorgen we met Uniek Sporten Hulpmiddelen dat meer sporters over een sportrolstoel, prothese of handbike kunnen beschikken om mee te doen aan sport. Daarnaast wordt binnenkort Uniek Sporten Thuis gelanceerd, de app waarmee je oefeningen, advies en tips kunt krijgen voor iedere beperking. 

Inc. Festival

Tijdens het Inc. Festival kun je vanaf vandaag nog meer inspirerende verhalen horen van mensen met een oplossing voor de inclusieve samenleving. De opening werd vandaag gedaan door Minister Tamara van Ark en breakdancer Redo. Vanavond kun je via de livestream verder de film ‘Inclusief Nederland’ zien van Mari Sanders (van Mari Staat Op). Morgen staat het thema jezelf ontwikkelen centraal met aandacht voor school en werk. Donderdag gaat het online festival over ‘Onbeperkt genieten’, waar sport natuurlijk ook weer voorbij komt. Eva Eikhout, bekend van de ONBEPERKT-podcast, geeft een Powertalk en gaat in gesprek met voetballer Bilal en Esther Vergeer. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: