Direct door naar content
Dianne kon blade proberen dankzij Uniek Sporten afbeelding nieuwsbericht

Dianne kon blade proberen dankzij Uniek Sporten

10 juni 2021

Bij sporten met een beperking is het juiste materiaal extra belangrijk. De hoge kosten van deze hulpmiddelen zijn voor veel sporters met een beperking nog altijd een grote drempel. Uniek Sporten Uitleen maakt het al mogelijk om in grote delen van het land een sportrolstoel, handbike of racerunner te proberen. In Brabant zijn de Provincie Noord-Brabant en Uniek Sporten Brabant een proef gestart om naast dit rollende materiaal ook sportprotheses uit te lenen. Dianne Vughts kon zo al een blade proberen om weer lekker te gaan sporten. 

Via Uniek Sporten Uitleen kun je op dit moment al allerlei rollende sporthulpmiddelen uitproberen. Je krijgt de sportrolstoel of handbike dan zes maanden te leen om te kijken of de sport die jij wil proberen iets voor jou is. Deze uitleenpool is in steeds meer gemeenten beschikbaar. Check hier of het al in jouw gemeente kan. 

Sportprothese proberen

Sportprotheses zaten hier nog niet bij, maar in Brabant wordt nu in een proefproject gekeken of dat toch mogelijk is. Dianne Vughts uit Vlijmen was een van de gelukkigen van de test. Zij zat vroeger uren op de racefiets, het liefst in de Franse Alpen of gewoon dichtbij huis in het Brabantse land. Door een val in de badkamer was dat fietsen ineens niet meer mogelijk. Ze had daardoor namelijk een regionaal pijnsyndroom met uitbehandelde enkelartrose. Daarom moest vorig jaar juli haar linkeronderbeen worden geamputeerd. 

Toen ze hoorde dat de Provincie Noord-Brabant met Uniek Sporten een proef wilden starten om een soort tijdelijke sportprotheses op maat te maken, kon Dianne niet wachten zich te melden. Ze had eerder al wel geprobeerd met haar dagelijkse prothese te fietsen, maar dat werkte niet. “Die is niet gemaakt om mee te sporten”, vertelt ze in een interview met het Brabants Dagblad.

Vrijheid terug

Voor het project kreeg Dianne een prothese aangemeten bij prothesemaker Frank Jol in Amsterdam. Na het aanmeten kreeg ze de volgende dag haar prothese al om uit te proberen. “Dan loop je gewoon op je blade de baan op en dan voel je hoe het is om weer een klein stukje hard te lopen en weer vrijheid te hebben.” Ze traint nu elke week hard om aan haar blade te wennen, zoals je in deze video ook kunt zien:

Inmiddels bleek haar blade zo goed te bevallen dat ze heeft besloten om een eigen blade te gaan aanschaffen met behulp van Uniek Sporten en een crowdfunding. Dat bektekent natuurlijk ontzettend veel voor haar. “Ik ben gelukkiger dan ooit nu ik weer kan sporten.”

Wil je meer weten over het lenen of aanschaffen van sporthulpmidden? Ga dan naar Uniek Sporten Hulpmiddelen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: