Direct door naar content
“De kinderen maken contact met de bal en elkaar” afbeelding nieuwsbericht

“De kinderen maken contact met de bal en elkaar”

17 juni 2021

Op zondagmiddag is het sinds oktober vorig jaar een gezellige drukte op Sportpark De Eendracht in Amsterdam Nieuw-West. Kinderen met een beperking kunnen dan namelijk een uur voetballen onder leiding van de trainers van Soccer Talent Project. Dat zorgt voor alleen maar blije gezichten. De kinderen leren op het veld niet alleen contact te met de bal te maken, maar juist ook met de andere kinderen. Zo krijgen ze ook stap voor stap vertrouwen in hun eigen kunnen. Dat is precies wat de initiatiefnemers Het Moedernetwerk en Sportpark De Eendracht met deze sportactiviteit voor ogen hadden. “Wij zijn heel erg blij dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”

Het Moedernetwerk is opgezet door Leila Badaou om moeders van kinderen met een beperking met elkaar in contact te brengen om elkaar te helpen. “Ik heb zelf 22 jaar als hulpverlener in de gehandicaptenzorg gewerkt. Ik heb Het Moedernetwerk opgezet omdat ik merkte dat ik niet voldoende tijd had om contact te maken met ouders om ze goed te helpen.” Het doel van het netwerk is dat moeders elkaar inspireren en tips geven over het gezinsleven met een kind met een beperking. 

Vertrouwen in eigen lichaam

Sport en bewegen met kinderen met een beperking ontbrak daar eigenlijk nog bij. Het leek Leila mooi om de kinderen met sport kennis te laten maken, want vanuit haar werk had ze daar de meerwaarde al van gezien. “Ik ben ervan overtuigd dat als je kinderen met een beperking laat sporten dat je ze leert vertrouwen te krijgen in hun eigen lichaam. Kinderen kunnen dan meer gaan doen en je helpt ze in hun ontwikkeling. Sport is dus veel meer dan dat ze even naar een sportveld komen. Helaas is daar vanuit de reguliere zorg te weinig tijd voor, heb ik gemerkt.”

"Ik ben ervan overtuigd dat als je kinderen met een beperking laat sporten dat je ze leert vertrouwen te krijgen in hun eigen lichaam"

Leila Badaou 

Gelijk verkocht

Vanuit Het Moedernetwerk werden al familiedagen georganiseerd om de gezinnen even alle zorgen te laten vergeten. Het leek Leila een leuk idee om zo’n dag met allerlei sportactiviteiten te vullen. Zo kwam ze in contact met Liesbeth van de Leur, operationeel manager Sportpark de Eendracht, die gelijk enthousiast was over het plan. Bij die eerste sportdag was Khalid el Haddad van Soccer Talent Project aanwezig om een voetbalclinic te geven. Zijn enthousiasme was ook de eerste aanzet om aan een structurele sportmiddag te denken. Khalid bood zelf gelijk aan om elke zondag een voetbaltraining te organiseren. “Wij waren gelijk verkocht. Het raakte ons. Nu hebben we dat voortgezet en voetballen we elke zondag met de kinderen. Het is zo mooi en het geeft zoveel voldoening om te doen. Je ziet ook bij de jongens dat ze een slag maken. Je kan heel makkelijk contact maken met die kinderen”, vertelt Khalid. 

'Gelukkig op het veld'

Leila ziet vanaf de zijlijn ook dat de kinderen enorme ontwikkeling doormaken door het voetbal. “Ik vind het geweldig om te zien. Er is bijvoorbeeld een jongen waarvan ik weet dat hij contact maken moeilijk vindt. Hij kijkt meestal naar de grond. Als je hem uitdaagt zoals met het voetballen dan probeert hij steeds meer het contact te maken met de bal, de omgeving en de vrijwilligers. Dat gaat hij steeds meer meedoen. Als ik hem ophaal roept hij al meteen: ‘voetbal Leila!’. Hij is echt helemaal gelukkig op het veld.”

Kinderen zijn aan het voetballen

Vooruitgang

Voor Leila zit daarin de kracht van sport bij kinderen met een beperking. “Je laat een kind op eigen tempo gaan en je eist weinig van ze waardoor ze stuk voor stuk ontwikkelen. Ik kan nog zo veel kinderen noemen waarvan wij echt de ontwikkeling hebben gezien in hoe ze starten met voetballen.” Khalid vindt Adil nog een mooi voorbeeld waarbij hij die vooruitgang duidelijk heeft gezien. “Vanaf de eerste keer dat ik met hem startte met schotoefeningen is zijn hele coördinatie verbeterd. Ik ben natuurlijk geen zorgprofessional, maar met wat ik zie qua loopcoördinatie en bewegen zie ik superveel verschil met het begin.”  

Ook voor de moeders

Voor de moeders van Het Moedernetwerk wordt ook al gedacht om tijdens het voetbaluur een activiteit op te zetten, vertelt Leila. “Liesbeth en ik wilden voor deze moeders iets doen: ze hebben weinig tijd over om voor zichzelf iets te doen. Zou mooi zijn dat als ze hun kind brengen dat we met hen aan de slag gaan.” Voor de kerngroep van moeders die als vrijwilliger actief zijn werd al een keer per maand een yogales verzorgd. Ook kunnen de broertjes en zusjes van de kinderen met een beperking meesporten, zodat zij ook hun ontspanning hebben. 

Aanbod verbreden

Liesbeth kijkt ondertussen ook of ze het aanbod voor de kinderen met een beperking op het sportpark kan uitbreiden. “Dit doen nu we een keer per week op zondag en we zien al zulke grote resultaten. Het zou mooi zijn als we nog een dag erbij kunnen trekken waarbij je andere delen van het lichaam gebruikt, bijvoorbeeld met rugby of basketbal. Dan denk ik dat we mega veel kunnen bereiken voor deze kinderen.” 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: