Direct door naar content
Pawel en Sharon dansen voorstelling met gebaren afbeelding nieuwsbericht

Pawel en Sharon dansen voorstelling met gebaren

16 juni 2021

Hoe kun je als dove of slechthorende dansen als je de muziek niet kunt horen? Die interessante vraag heeft choreografe Katja Grässli tot een bijzondere inclusieve dansvoorstelling gebracht. In ALL-EEN laten Pawel en Sharon zien hoe dans, lichaamstaal en gebarentaal tot iets nieuws kunnen samensmelten. Ze willen zo een brug slaan tussen de dove en horende mensen. 

Pawel is doof geboren en merkte in zijn jeugd dat mensen het moeilijk vonden om met hem te communiceren. Sharon moest vanwege gehoorproblemen bij haar geboorte vaak worden geopereerd en kan nu weer horen. Beide dansers vonden in dans vrijheid en een universele taal om zich te uiten. De dansvoorstelling ALL-EEN die zij met Katja Grässli maakten gaat daar ook precies over. 

Gebarentaal en dans

Met haar gezelschap MovetoMeet werkt Katja al langer samen met dove, slechthorende en horende dansers samen. De nieuwste voorstelling is extra bijzonder omdat het ook voor het dove en slechthorende publiek toegankelijk is. “Zij missen vaak veel informatie in een voorstelling, omdat ze muziek niet horen. Hierin wil ik verandering in aanbrengen doordat ik via gebarentaal in de dans informatie toevoeg”, legt ze uit. 

Documentaire

Deze voorstelling werd gemaakt met behulp van gebarentolken. Bij het maken van de voorstelling werden de dansers gevolgd door een documentairemaker. In de film ‘Begrijp me’ krijg je niet alleen te zien hoe de communicatie verliep bij de repetities, maar worden de twee dansers ook geportretteerd. Je krijgt daardoor op een intieme manier te zien hoe Pawel en Sharen in hun dagelijkse leven omgaan met de thema’s communicatie, eenzaamheid en relaties uit de voorstelling.  

Jezelf durven laten zien

“Pawel en Sharon zijn rolmodellen”, zegt Katja, “Want ze laten zien dat het niet nodig is om te kunnen horen als je wilt dansen, dat het niet nodig is om dezelfde taal te spreken om in contact met elkaar te komen en dat je perfect hoeft te zijn om jezelf te durven laten zien.”

De première van ALL-EEN wordt in het najaar van 2021 verwacht. Bij die voorstellingen zal dan ook de documentaire ‘Begrijp me’ worden vertoond. Kijk hier een trailer:

Ga voor meer informatie over voorstelling en docu naar: www.movetomeet.org

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: