Direct door naar content
Sporten met autisme of verstandelijke beperking: Met kleine stapjes naar grote resultaten afbeelding nieuwsbericht

Sporten met autisme of verstandelijke beperking: Met kleine stapjes naar grote resultaten

24 juni 2021

Een gezonde levensstijl met voldoende beweging is niet altijd gemakkelijk voor mensen met autisme of een verstandelijke beperking. Door mentale, sociale, financiële en motorische drempels is het reguliere sportaanbod vaak een brug te ver. Thiro Training helpt hen om in beweging te komen en blijven. “Door naast hen te gaan staan, met aandacht voor de sociale, mentale en fysieke elementen, maken we samen impact op de lange termijn.”

Door Marjolijn van Spaandonk

De tropische temperaturen weerhouden de cliënten van Buro3o niet van deelname aan de bootcamp van Thiro Training. De opkomst is groot. “Na alle corona gerelateerde beperkingen is de behoefte om elkaar weer te zien en een sportactiviteit te doen groot”, verklaren Ruud van Lijssel en Dominique van Strien, begeleiders van Buro3o. De zorginstelling voor kinderen en jongeren met ontwikkelings, sociaal emotionele of psychiatrische problematiek schakelde voor de invulling van deze behoefte beweegconsulent Luc van Eerd van de gemeente ’s-Hertogenbosch in. Gezien de kennis en ervaring met sporten met mensen met autisme of een verstandelijke beperking, wordt de verbinding met Thiro Training opgezocht en een trainingstraject ontwikkeld voor Buro3o en Leermakers Autismegroep.

Actief en verbindend
Opgetogen en energiek start de groep in een kring met de warming up. De nodige inspanning gaat gepaard met de nodige humor. De hamstrings worden goed aangepakt voordat het circuit met gewichten, speed ladder en battle ropes gerouleerd moet worden afgelegd. Deelnemer Joris (25) slaat dit onderdeel over en bewaart zijn kracht voor de sportschool: “Deadliften in de sportschool doe ik het liefst. Ik ben gefascineerd door Strongmen en fan van Eddy Hall. Deze bootcamp blijf ik wel doen, want ik vind het leuk.” Een jongedame, die door een blessure niet mee kan doen, besluit een rondje te gaan wandelen. “Je ziet dat mensen toch weer aangeslingerd en actiever worden”, merkt Dominique op. “Ze vinden het fijn om weer samen te zijn en je ziet dat er meteen verbinding is. Als begeleiders proberen we het leven te normaliseren en drempels weg te nemen, ook bij sport en beweging. Dat lukt ons als begeleider niet op individueel niveau, maar sporten is goed voor de psyche dus we hopen dat we de financiële middelen straks hebben om dit voort te zetten.”

Mentale drempel
Na een afrondend stuifzandsprintje en verkoelend slokje water wordt er gezamenlijk kort terug gekeken op deze bootcamp training. Het unanieme oordeel is heel positief. Met een zichtbaar trots gevoel lopen de deelnemers kletsend terug naar het verzamelpunt. Sara rust uit op de warme stoeprand. Ze traint al drie jaar met Thiro. Haar positieve ervaring is mede doorslaggevend geweest in de samenwerking van Buro3o met Thiro Training. “Ik wilde meer bewegen en gezonder leven. Maar voor mensen met autisme, zoals ikzelf, is het lastig om naar een sportschool te gaan. De angst voor het onbekende maakt het mentaal een grote drempel”, legt Sara uit. “Bij Thiro Training wordt er echt naar je geluisterd, gekeken naar wat je kan en daarin uitgedaagd. Ze hebben mij laten inzien dat alle vormen van beweging telt en sporten niet meteen intensief of spannend hoeft te zijn. Ook heeft Thiro geholpen om mijn eetgewoontes te verbeteren.”

Langetermijnvisie
Thiro van Zijl, oprichter van Thiro Training, studeerde Sportkunde en werkte als reisbegeleider voor mensen met autisme en/of een verstandelijke beperking. “De doelgroep heeft mij geraakt”, zegt Van Zijl. “Daarnaast heb ik een familielid met autisme en een verstandelijke beperking en weet uit ervaring hoe belangrijk de samenwerking is met de professionele, sociale en fysieke omgeving.” Met een team van sportkundigen, leefstijlcoaches, psychomotorische therapeuten en sociaalpedagogische hulpverleners vergroot Thiro Trainingen het sportaanbod voor mensen met autisme en/of een verstandelijke beperking in de regio ’s-Hertogenbosch, Utrecht en Eindhoven. “Naast deze geweldige opstart met Buro3o en Leermakers Autismegroep is ook de lange termijnvisie heel belangrijk. Van sporten krijg je meer zelfvertrouwen en voel je je fitter en mentaal beter. Voor het borgen van een gezonde leefstijl en voldoende beweging is het belangrijk om de omgeving, zoals begeleiders en ouders, erbij te betrekken.”

In de trainingen voor mensen met autisme en/of een verstandelijke wordt er stapsgewijs gewerkt aan grotere resultaten. “Met een persoonlijke benadering staan we naast hen en ontdekken we samen waar de persoonlijke top ligt. De inhoud van de training is belangrijk, maar het kennen en aanvoelen van de doelgroep én plezier hebben in beweging, is nog veel belangrijker. Als trainer zijn we, door veel feedback te vragen en geven, alert op sociale, mentale en fysieke elementen en spelen daarop in. We helpen mensen in hun vaardigheden om structureel in beweging te blijven.” Thiro hoopt in de toekomst op meer inclusiviteit, niet alleen in sport en beweging, maar ook op scholen en bij organisaties: “Beperkingen kun je ook als een talent zien door te kijken naar wat ze wél kunnen.”

Ervaar jij drempels in sport en bewegen door autisme en/of een verstandelijke beperking?
Kijk voor meer informatie op
www.thirotraining.nl en meld je aan voor een proefles!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: