Direct door naar content
Veel reacties op ESA-vacature ‘parastronaut’ afbeelding nieuwsbericht

Veel reacties op ESA-vacature ‘parastronaut’

29 juni 2021

In februari van dit jaar kwam een bijzondere vacature open te staan bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Ze zoeken namelijk nieuwe astronauten. Extra bijzonder bij die oproep was dat ook mensen met een beperking konden reageren. Die kans wilde een groot aantal Europeanen niet aan zich voorbij laten gaan. In totaal hebben 257 mensen met een beperking gereageerd op de vacature. 

Ongeveer 22589 mensen uit heel Europa hebben gereageerd op de vacature voor nieuwe astronauten. Daarvan kwamen 998 reacties uit Nederland. ESA liet weten overweldigd te zijn door de grote hoeveelheid ingestuurde cv’s en motivatiebrieven. Zelf hadden ze ongeveer 10.000 reacties verwacht. 

Droom verwezenlijken

In de wervingscampagne werden vrouwen opgeroepen om te reageren, maar in het bijzonder ook mensen met een beperking. Daar is zelfs een speciaal project voor gestart: het Parastronaut Feasibility Project. Binnen dat project wil de ESA onderzoeken wat nodig is om de ruimtevaart toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. “We willen deze droom verwezenlijken", zei David Parker van de ESA bij de oproep. 

Belangrijke rol in onderzoek

Op die vacature voor ‘parastronauten’ hebben dus in totaal 257 mensen uit heel Europa gereageerd. De kandidaten die uiteindelijk door de strenge selectie heen komen zullen waarschijnlijk niet direct al op ruimtemissie gaan. Zij krijgen een belangrijke rol in het onderzoek naar de aanpassingen aan de ruimtecapsules om mensen met een beperking in de ruimte in te kunnen sturen. Voor toekomstige parastronauten gaan zij dus erg belangrijk werk doen!

Geen beperking voor de toekomst

Een van de aanmeldingen kwam van de Nederlandse Sanne van Schaijk (25) die door een auto-ongeluk een hoge dwarslaesie opliep. Bij het tv-programma Beau liet Sanne al weten dat ze weet dat de kans klein is dat ze door de hele selectie komt. Dat weerhield haar natuurlijk niet om te reageren. “De kans dat ik een rolstoel terecht kwam was ook heel klein”, zei ze nuchter. Zij hoopt als astronaut vooral anderen te kunnen inspireren. "Ik wil laten zien dat de beperking die ik heb, geen beperking hoeft te zijn voor de toekomst."

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: