Direct door naar content
Politici zetten gehandicaptensport op de kaart afbeelding nieuwsbericht

Politici zetten gehandicaptensport op de kaart

30 juni 2021

“Maak sport en bewegen voor mensen met een beperking vanzelfsprekend.” Dat is de boodschap die drie Kamerleden van SP, GroenLinks en D66 hebben afgegeven aan sportminister Tamara van Ark. Michiel van Nispen (SP), Lisa Westerveld (GroenLinks) en Jeanet van der Laan (D66) zien dat de verschillen tussen mensen met en zonder beperking bij sport te groot zijn. Zij doen daarom tien voorstellen om de sport toegankelijker voor iedereen, dus zeker ook voor jou, toegankelijker te maken. 

Als je een beperking hebt zul je zelf ook ervaren hebben dat je bij het zoeken naar een sport, de financiering van een hulpmiddel of bij iets praktisch als vervoer tegen allerlei drempels aan kan lopen. Dat zijn zaken waar je geen last van hebt als je geen beperking hebt. De drie Kamerleden vinden dat niet eerlijk en willen dit probleem gezamenlijk aanpakken. Michiel van Nispen: “Sport en bewegen zou voor iedereen toegankelijk en mogelijk moeten zijn, maar dat is nu niet zo. Niemand zou drempels moeten ervaren om te kunnen sporten en bewegen.”

Tien voorstellen

Het blijft niet alleen bij woorden; in hun notitie komen de drie Tweede Kamerleden ook met tien concrete voorstellen om echt iets te veranderen voor jou. Om te beginnen stellen ze als doel dat in 2030 sport met een beperking vanzelfsprekend moet zijn. Ze stellen ook voor om de bekendheid en vindbaarheid van verenigingen met aangepast aanbod te verbeteren. De Kamerleden zien daarin ook een belangrijke functie weggelegd voor Uniek Sporten en de sportzoeker. In de motie is ook aandacht voor hulpmiddelen, vervoer en sportmaatjes

Thuis sporten

Wat ook opvalt dat ze thuis sporten als een mooie laagdrempelige manier zien voor jou om met sport en bewegen in aanraking te komen. Misschien heb je dat afgelopen jaar in coronatijd ook wel geprobeerd met alle filmpjes en tips onder #Ikbeweeguniek. Voor dat thuissporten hebben we ook een app ontwikkeld: Uniek Sporten Thuis. De drie politici beschrijven deze nieuwe app ook als een belangrijk middel om sporters met een beperking verantwoord in beweging te houden. 

Voor kinderen met beperking

In hun motie is ook nog speciale aandacht voor kinderen met een beperking. Zo vinden ze het belangrijk dat speeltuinen meer toegankelijke worden gemaakt en willen ze zwemles voor kinderen met een beperking verbeteren en goedkoper maken. 

Reageer!

Met hun voorstellen willen ze de gehandicaptensport goed op de kaart zetten. Tegelijkertijd roepen Van Nispen, Westerveld en Van der Laan iedereen op om te reageren op hun notitie, want juist met de ervaringen van sporters met en zonder beperking, ouders en begeleiders kunnen de plannen verder worden verbeterd en aangevuld. Je kan de volledige notitie hier lezen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: