Direct door naar content
Wat is een positiever woord voor ‘beperking’? afbeelding nieuwsbericht

Wat is een positiever woord voor ‘beperking’?

01 juli 2021

Zeg jij ‘handicap’ of ‘beperking’? Of gebruik je misschien liever een heel ander woord? Daar is veel voor te zeggen. Ook al voel je dat zelf misschien niet zo, deze twee aanduidingen hebben toch een negatieve klank. Daar denken trouwens heel veel mensen, met en zonder beperking, ook zo over. Dat bleek uit een onderzoek dat is gedaan door MediaTest voor Fonds Gehandicaptensport. Uit die enquête die op één dag werd gedaan kwamen ook interessante alternatieve woorden naar voren. 

MediaTest organiseert sinds 2018 als verjaardagscadeau de MediaTestdag, waarop het hele team zich één dag, dus 24 uur inzet voor onderzoek voor een maatschappelijk doel. Dit jaar werd Fonds Gehandicaptensport uitgekozen om de 22e verjaardag van het bureau te vieren. Fonds Gehandicaptensport greep die kans aan om de zoektocht naar een positiever Nederlands woord voor de termen ‘handicap’ en ‘beperking’ aan het panel voor te leggen. 

Focus op mogelijkheden

Deze termen hebben toch een negatieve klank en passen misschien ook niet helemaal bij hoe jij je voelt. Het zou toch mooi zijn als er een term is die meer nadruk legt op wat je wel kan of op dat jij je goed kan aanpassen naar je mogelijkheden. Om daar achter te komen werd een online enquete uitgezet onder een panel van 347 mensen uit de hele samenleving. 

‘Uniek’ 

En wat denk je? Uit het onderzoek kwamen spontaan allerlei positieve woorden die vooral zijn gericht op dat je met een beperking iets ‘extra’s’ hebt. Dan moet je denken aan extra extra kwaliteiten, extra behoeften, extra uitdagingen. Daar kwam ook al een aantal suggesties uit zoals ‘extracap’ en ‘mensen met een verborgen kracht’. Het panel wordt ook een aantal voorbedachte termen voorgelegd. Zo worden de termen ‘uniek’, ‘sporters met een (extra) uitdaging’ , en ‘challengers’ als passende vervangtitels genoemd. De termen ‘grensverleggend’ en uniek hebben daarbij volgens de meerderheid ook nog een positieve bijklank.

Komt het even goed uit dat we dit platform Uniek Sporten hebben genoemd! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: