Direct door naar content
'Uniek' actief met het hele gezin in de Alpen afbeelding nieuwsbericht

'Uniek' actief met het hele gezin in de Alpen

26 juli 2021

Mart van Oijen liep al langer met het idee, maar de zomervakantie met zijn gezin in Oostenrijk gaf vorig jaar mede het laatste zetje voor een mooi plan. Met een fietstocht door de Oostenrijkse Alpen hadden ze een activiteit gevonden voor het gehele gezin, inclusief hun jongste dochter met een beperking. “Die ervaring willen we soortgelijke gezinnen ook gunnen”, zeg hij enthousiast. Daarom is hij Stichting Alpbeleving gestart om straks vanuit Oostenrijk het hele jaar door ‘unieke’ sportactiviteiten aan te bieden en te begeleiden waar nodig. 

Het zaadje voor het idee werd al een tijd terug geplant bij Mart. “In 2011 heb ik zelf een zwaar ski ongeval gehad waarvan ik lang heb moeten revalideren. Mijn enkel was volledig verbrijzeld en het was nog maar de vraag hoe ver ik zou komen.” Mede dankzij goed reconstructiewerk in een Zwitsers ziekenhuis ging het herstel later in Nederland vrij goed. “Een therapeut heeft mij laten proeven aan allerlei sporten en ik werd ook meegenomen naar de paralympische talentendagen van NOC*NSF. Ik merkte daar onder de sporters een enorme positieve vibe, wat enorm motiverend was.” 

Verkocht aan zitski

Hij kreeg van zijn therapeut al het advies om te wielrennen omdat dat voor zijn enkelgewricht veel beter zou zijn dan hardlopen of de lange wandeltochten die hij vroeger maakte. Zijn grote passie skiën kon hij ook gewoon weer oppakken. Die liefde gaf hij ook door aan zijn drie kinderen. “Bij onze jongste dochter bleek dat zij beperkt is waardoor het gewone skiën niet zou lukken. Maar doordat ik in mijn revalidatieperiode in aanraking ben gekomen met allerlei sportmogelijkheden heb ik voor haar naar andere manieren gezocht.” Hij meldde zich daarom aan bij de Stichting geHandicapten Op Ski’s (SHOS) om skileraar te worden voor de zitski. “Na de eerste dag was ik helemaal verkocht. Het was zo mooi om die twinkeling in de ogen te zien bij iemand in de zitski.” 

Fietstocht door de Alpen

Daarna begon het te borrelen bij Mart en zijn vrouw om zelf ook iets op te zetten voor sporters met een beperking in de Oostenrijkse alpen het gehele jaar door. De vakantie of eigenlijk een ontdekkingsreis vorige zomer in Oostenrijk maakte de plannen ineens concreet. “Wij zijn gaan e-biken en ik had een fietskar gehuurd waar mijn dochter in kon zitten. Ik heb daar nog extra kussens als ondersteuning toegevoegd omdat zij nog niet zo goed kon zitten. We hadden een prachtige tocht door de Alpen gemaakt waardoor onze oudste twee actief konden zijn en onze jongste vond de activiteit ook geweldig.” Dat we samen actief konden zijn, gaf ons veel ontspanning tijdens die vakantie. “Toen zeiden we: dit is wat we andere gezinnen met een kind met een beperking ook gunnen. Iedereen actief op zijn of haar manier met eventuele ondersteuning of aanpassing”. 

Uniek actief

Zo werd Stichting Alpbeleving geboren om vanuit Oostenrijk het gehele jaar door activiteiten te gaan verzorgen voor gezinnen waarvan een gezinslid een beperking heeft. “Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om als gezin onbezorgd te kunnen deelnemen aan deze unieke activiteiten in de Alpen. Je kunt je even gewoon voelen en tot rust komen. 

Vertrek naar Oostenrijk

“Deze activiteiten willen wij gaan opzetten in de regio St. Ullrich am Pillersee, waar wij ons na de zomer ook hopen te gaan vestigen. Naast de sportactiviteiten hebben we ook de droom om daar een appartementencomplex te gaan runnen. Dit appartementencomplex staat echter wel los van de stichting. Hier kunnen gasten met of zonder beperking gebruik maken van een 'barrierefrei' appartement en indien benodigd kunnen hulpmiddelen worden toegevoegd. Op deze wijze kan het gehele gezin, met of zonder beperking, van een onbezorgd verblijf genieten”. 

Motivatie

De voorbereidingen voor het vertrek naar Oostenrijk zijn al in volle gang. Mart merkt ook dat hij heel veel positieve feedback krijgt op hun plannen. Waarschijnlijk starten ze deze winter met hun activiteiten in de sneeuw. “Ik kijk er al uit naar dat ik straks gezinnen kan begeleiden. Dat is toch helemaal fantastisch! Toen ik bij de SHOS les mocht geven zeiden ouders ook: kijk dit kunnen de kinderen met en zonder beperking samen doen. Dat is precies waar we dit voor doen. Je krijgt daar zoveel motivatie van!”

Volg de ontwikkelingen van Mart en zijn gezin op www.alpbeleving.nl.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: