Direct door naar content
Eerste oefenpark voor rolstoelers geopend afbeelding nieuwsbericht

Eerste oefenpark voor rolstoelers geopend

15 juli 2021

In Zeewolde is vorige week een bijzonder park geopend: een oefenpark voor rolstoelers. Hier kun je je rolstoelvaardigheden verbeteren op een straat met klinkers, een grindpad, stoepjes en hellingen. Het is de bedoeling van bedenker Erik Wallenburg (65), die zelf ook in een rolstoel zit, dat Nederland meer van dit soort oefenparken krijgt. 

Erik zit sinds 2013 na een beenamputatie in een rolstoel. Hij heeft in de loop der jaren aan den lijve ondervonden dat het rijden in een rolstoel veel vaardigheden vraagt. “Ik ben wel eens achterover gekanteld als ik een stoeprand op wilde. Je moet handigheid ontwikkelen in het rolstoelgebruik”, vertelt hij aan De Stentor. 

37 hindernissen

Hij kwam daarom op het idee om in Zeewolde een speciaal park aan te leggen naast een freerun parcours. In de gemeente kreeg de initiatiefnemer voor dat idee ook veel steun, waardoor het oefenpark met 37 verschillende bestratingen en hindernissen er nu ligt. Op het park kom je van alles tegen wat je ook in het dagelijks leven op straat tegen kan komen: een scheve putdeksel, een doodlopend gangetje, een wildrooster, een trap en een hobbelig klinkerpad. “Als je bijvoorbeeld zo’n trap of een helling een paar keer gedaan hebt dan wordt het juist leuk.” 

Meer in beweging

Het park werd op 10 juli geopend door oud-paralympisch sporter Kees-Jan van der Klooster met een rolstoelvaardigheidstraining. Hij is erg enthousiast over het park. “Het initiatief van Erik Wallenburg in Zeewolde verdient brede navolging, want rolstoelers zouden meer in beweging moeten komen. In zo'n beweegpark kunnen ze zelfvertrouwen krijgen.’’

Uit onderzoek van de HU bleek ook al dat het aanleren van rolstoelvaardigheden belangrijk is. Onderzoekster Marleen Sol pleit voor meer aandacht voor het aanleren van deze skills bij kinderen. 

Bron: De Stentor

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: