Direct door naar content
Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health afbeelding nieuwsbericht

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

21 juli 2021

Komend najaar begint Gehandicaptensport Nederland met een vernieuwend sportief concept voor mensen met een ernstige motorische beperking. In een groep gelijkgestemden werk je op een leuke en uitdagende manier aan je conditie en fitheid, op basis van een wetenschappelijk ontwikkeld trainingsprogramma en onder begeleiding van een professionele trainer. Het programma, genaamd School for Sport & Health (SSH), komt oorspronkelijk uit de topsport. 

Ervaring vanuit boccia

Gehandicaptensport Nederland deed ervaring op met dit concept bij de begeleiding van het Nederlandse bocciateam. Door regelmatig samen te trainen werden de teamleden, allen met een ernstige motorische beperking, niet alleen beter in hun discipline, maar maakten zij ook een indrukwekkende groei door in fysieke kracht, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Vervolgens ontstond het plan om de regelmatige training in groepsverband onder professionele begeleiding breder te gaan inzetten en zo mensen te helpen op een leuke manier grenzen te verleggen. 

“Ik kan zóveel meer dan voordat ik serieus met trainen aan de slag ging”, vertelt Judith Bulthuis, voormalig boccia-topspeelster. “In huis heb ik minder hulp nodig, ik kan nu zelf dingen van de grond rapen waar ik voorheen iemand voor moest oppiepen. Bovendien durf ik meer. Ik ga nu zonder zorgen met de trein en bus waar ik maar heen wil. Vóór het programma vond ik dit veel te eng. Nu heb ik vertrouwen dat ik het kan.”

Wat kun je verwachten?

Het programma van de SSH is heel compleet en ziet er ongeveer als volgt uit: in een kleine groep van 6 tot 8 deelnemers volg je tweemaal per week het programma dat bestaat uit een ochtenddeel waarin je gericht traint om fitter te worden en een middagdeel waarin er ruimte is voor sport en spel, fysiotherapie of een workshop. Natuurlijk wordt er ook samen koffie of thee gedronken, wordt er regelmatig gezamenlijk een gezonde lunch bereid en is er een enkele keer de gelegenheid om sportwedstrijden te kijken.

De eerste SSH heeft het Friendship Sports Centre in Amsterdam Noord als thuisbasis. Daar wordt de groep begeleid door een professionele hoofdtrainer vanuit Gehandicaptensport Nederland en hulptrainers vanuit het bewegingsonderwijs. Eventuele hulp bij je verzorging gaat in overleg. En hetzelfde geldt voor de financiële investering die van deelnemers wordt gevraagd.

Contact

Deze eerste vestiging van de SSH richt zich voornamelijk op volwassenen tussen de 18 en de 45 jaar met een beperking aan vier ledematen. Hou jij bovendien van sport, ben je geïnteresseerd en gemotiveerd om fitter te worden en vind je het ook leuk om samen met anderen actief bezig te zijn? Neem dan voor eventuele deelname aan de SSH of voor nadere informatie contact op met Jantine van der Vlist (mail: j.vandervlist@gehandicaptensport.nl tel: 06-44 946 085). 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: