Direct door naar content
Zelfstandig ‘vliegen’ met speciale brace afbeelding nieuwsbericht

Zelfstandig ‘vliegen’ met speciale brace

28 juli 2021

Skydiven voor mensen met een beperking was altijd al mogelijk, maar de ervaring was niet optimaal. Daar komt nu verandering in dankzij een speciale brace, waarmee mensen met een beperking volledig zelfstandig kunnen vliegen in een windtunnel. En dat blijkt een onbeschrijflijke ervaring.

Het internationale project HandiFly laat mensen met een beperking kennis maken met verschillende vormen van vliegen, met name skydiven. City Skydive langs de A2 in Utrecht heeft het bijzondere project, dat volledig wordt gefinancierd vanuit het subsidieprogramma Erasmus+, onlangs gelanceerd.

Kevin van Ekert was een van de deelnemers aan het project. “Het geeft zo’n gevoel van vrijheid, het is met geen pen te beschrijven”, blikt hij terug. Kevin zit in een rolstoel vanwege een functiebeperking aan zijn rechterbeen. Hij heeft 24 uur per dag extreem veel pijn. “Door het vliegen vergeet ik een deel van de pijn en de ellende.”

Unieke ervaring

Initiator van het project is Bas Driessen, manager van City Skydive Utrecht en fanatiek parachutespringer. Het was zijn droom om mensen met een beperking zelfstandig te laten vliegen. Met hulp van een instructrice van de Utrechtse windtunnel is die droom werkelijkheid geworden. Nadat haar vriend een dwarslaesie opliep na een parachuteongeluk bedacht ze de speciale prothese, die mensen met een beperking in staat stelt zelfstandig te vliegen in de windtunnel.

Bas is dolblij dat hij de mensen een unieke ervaring kan geven. “Wat ik zo mooi vind is dat je iemand ziet vliegen die van bovenaf neerkijkt op de rolstoel”, zegt hij.

Wereldkampioenschap

Onderdeel van het project HandiFly is een wereldkampioenschap. Voor dat WK wordt ook een Nederlands team samengesteld. Negentig mensen hebben zich aangemeld voor de selectiedagen, die plaatsvinden in het indoor skydivecentrum in Utrecht.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: