Direct door naar content
Bijzondere paralympische foto’s te zien op Papendal afbeelding nieuwsbericht

Bijzondere paralympische foto’s te zien op Papendal

12 augustus 2021

De Paralympische Spelen zijn dit jaar in Tokio, maar wist je dat in 1980 de Paralympische Sporters in Arnhem op Papendal in actie kwamen? Dit Olympisch Trainingscentrum bestaat dit jaar 50 jaar. Dat wordt gevierd met een bijzondere fototentoonstelling over paralympische sport.

Prinses Margriet zal op 19 augustus de tentoonstelling openen. Zij heeft een bijzondere band met de paralympische sport, die teruggaat naar 1980. In dat jaar was de Sovjet Unie gastland voor de Olympische Spelen, maar de Paralympische Spelen waren niet welkom. Rusland heeft geen gehandicapten, verkondigde het regime destijds. In Nederland waren de gehandicapte sporters wel van harte welkom. Nederland stelde zich kandidaat en kreeg de Spelen toegewezen. Prinses Margriet raakte als bestuurder van het Rode Kruis betrokken bij de organisatie van het evenement en op 21 juni opende zij de zesde editie van de Paralympische Spelen.

Gehandicaptensport op de kaart

Sindsdien is de Prinses nauw betrokken bij de paralympische sport. In 2005 wordt ze lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité. De Spelen in 1980 zijn een belangrijk moment voor de Paralympische sport in Nederland. Het evenement stimuleert de integratie van mensen met een beperking en zet de gehandicaptensport in Nederland op de kaart.

Lopen zonder prothese

De fototentoonstelling ‘Paralympische Spelen 1980-2021’ brengt aan de hand van 24 foto’s toen en nu in beeld hoe de Paralympische sport volwassen is geworden. “Bijzonder vind ik de foto uit 1980 van het programmaonderdeel lopen zonder prothese. Ik wist niet eens dat het bestond!”, vertelt paralympisch journalist en samensteller van de tentoonstelling Robin Wubben “Vroeger had elke medische beperking zijn eigen klasse. Tegenwoordig wordt er meer gekeken naar de sportieve beperking.”

Foto: Nationaal Archief

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: