Direct door naar content
Hardloopbuddy’s in podcast over Running Blind afbeelding nieuwsbericht

Hardloopbuddy’s in podcast over Running Blind

19 augustus 2021

Hoe is het om hard te lopen als je minder goede ogen hebt of blind bent? Met die vraag begon Marit Hiemstra haar masterscriptie voor haar studie Culturele Antropologie. Om dat te onderzoeken meldde ze zich aan als hardloopbuddy bij Running Blind, zodat ze in gesprek kon gaan met blinde hardlopers en hun buddy’s. Samen met haar hardloopmaatje Martijn Rijsenbrij maakte ze een podcast over Running Blind.

“Ik heb ontzettend veel geleerd van die gesprekken”, zegt Marit in de podcast. Dat is ook precies wat het doel is van haar studie Culturele Antropologie. “Ik wil de wereld van een ander proberen te begrijpen. Door te luisteren naar verhalen. Met mijn onderzoek wilde ik erachter komen hoe het is om te gaan hardlopen als je minder goede ogen hebt.” Nadat ze zich had aangemeld bij Running Blind werd ze al snel aan Martijn gekoppeld.

Onderzoek

Tijdens het hardlopen kon ze met haar maatje praten over het hardlopen met een visuele beperking en ging ze zich steeds beter in zijn wereld verplaatsen. Voor haar onderzoek sprak ze ook uitgebreid met andere lopers en buddy’s en andere betrokkenen om een compleet beeld te krijgen. Ze kon zo beter begrijpen hoe je de wereld ervaart als je een visuele beperking hebt. “Ik heb geleerd hoe belangrijk tast, communicatie, vertrouwen en bovenal geluid, zijn voor sporters met een visuele beperking.”

Verbonden

Het samen hardlopen was voor Marit een compleet nieuwe ervaring. In de podcast vertelt ze wat ze zo bijzonder aan vindt. “Je bent letterlijk aan elkaar verbonden, maar zo voelt het ook. Op een gegeven moment hoef ik niet meer na te denken wat ik zeg, want dat gaat automatisch”, zegt ze tegen Martijn.

Inclusief sporten

Dat idee gebruikte ze ook voor de titel van haar masterscriptie ‘Get Tethered’, wat je in het Nederlands kan vertalen als ‘wordt verbonden’. In haar onderzoek bekijkt ze dat begrip ook veel breder en bestudeert ze ook het gevoel van inclusie onder hardlopers met een visuele beperking. Martijn geeft in het gesprek ook zijn visie op inclusief sporten. “Voor mij is dat dat je bij een club kan aansluiten zonder dat je behandeld wordt alsof je niks kunt en dat je door simpele aanpassingen gewoon mee kan draaien met het hardlopen. Ik vind Running Blind daar best wel goed in eigenlijk.”

Beluister de hele podcast op Soundcloud.

Benieuwd welke sporten je nog meer kunt doen met een visuele beperking? Neem dan eens een kijkje in onze sportzoeker.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: