Direct door naar content
“Dit boek was voor mij ook een soort verwerking” afbeelding nieuwsbericht

“Dit boek was voor mij ook een soort verwerking”

19 augustus 2021

Door een fietsongeluk in 2015 kwam Femke Oepts in revalidatiecentrum Heliomare terecht. Daar moest ze revalideren van een tijdelijke verlamming aan haar linkerarm en hand. In eerste instantie voelde ze grote weerstand bij het revalidatiecentrum en wilde ze vooral haar werk als fotografe zo snel mogelijk weer oppakken. Ze raakte toch snel geïnspireerd door de mensen daar. “Ik werd omvergeblazen door de mentale weerbaarheid en de wilskracht van die mensen.” Het bracht haar op het idee om die indrukwekkende verhalen te verzamelen in het boek ‘Overwinnen’.

Van haar ongeluk kan Femke helemaal niets meer navertellen. Ze weet nog dat ze die ochtend op haar fiets naar een afspraak in het centrum van Alkmaar ging. “Ik fietste op een stoplicht af in het centrum en ik weet nog dat ik op mijn horloge keek en dat ik dacht: ik ben prima op tijd. Geen haast. Dat is het enige wat ik nog weet. Vervolgens lag ik in het ziekenhuis.” Toen ze wakker werd kreeg ze de boodschap dat onder andere de kop van haar schouder doormidden was en dat ze door beschadigingen aan drie zenuwbanen verlamd was geraakt van haar schouder tot en met haar vingers.

Diep geraakt

Ze revalideerde daarna eerst in Alkmaar en vervolgens bij Heliomare in Wijk aan Zee. Femke  stapte daar met grote aarzeling over de drempel. “Ik wilde weer fotograferen en zijn wie ik altijd was en niet iemand met een beperking.” Ze schrok in eerste instantie ook van de mensen in rolstoelen die ze in het revalidatiecentrum zag. “Ik dacht eerst: ik wil hier helemaal niet zijn. Ik kwam er al snel achter dat het helemaal geen zielige mensen waren. In de verste verte niet. Het zijn juist ontzettende krachtige persoonlijkheden, daar werd ik wel diep door geraakt en keek ik ook tegenop.”

“Ik ben zelf erg geïnspireerd geraakt door de verhalen. Ze laten zien dat je in staat kan zijn om je regie over je leven terug te krijgen"

Femke Oepts

Het begon toen gelijk al bij haar te borrelen dat ze de buitenwereld graag wilde laten zien wat voor bijzondere verhalen ze hoorde van de mensen bij Heliomare. Zo ontstond het idee van het boek ‘Overwinnen’, waarvoor ze 17 rolstoelers portretteerde en liet interviewen. In het boek komen ook experts zoals bewegingsagoog Mechteld Hagoort en Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport aan het woord.

Verwerkingsproces

Bij Heliomare hadden ze Femke ook sterk aangemoedigd om het fotoboek te gaan maken, want het zou ook goed zijn voor haar hele revalidatieproces. Eigenlijk kreeg ze pas aan het einde van het hele project het inzicht wat het maken van het boek voor haarzelf betekende. “Ik kwam er later pas achter dat het voor mij een soort verwerkingsproces is geweest. Ik heb heel lang niet tegen mensen durven zeggen wat mij was overkomen, omdat ik bang was dat mensen dan zouden denken dat ik niet meer kan fotograferen. Ik wil beoordeeld worden op mijn kunnen en niet op wat mij is overkomen. Dat zie je ook heel erg terug bij alle mensen in mijn boek. Zij zijn ook heel erg gedreven om vooral het beste uit zich te halen en ze willen ook graag laten zien wat ze kunnen. Ze willen niet beoordeeld worden op die rolstoel.” Dat herkende Femke ook sterk. “Later dacht ik: ik ben ook zo.”

Doelen stellen

Sport speelt bij vrijwel alle geportretteerden een grote rol. Tussen hen zitten ook drie topsporters: paragolfer Jurgen Boon en paratriatleten Geert Schipper en Margret IJdema, die allebei nu in Tokio zijn voor de Paralympische Spelen. Van die inspirerende sporters leerde Femke een belangrijke levensles. “Wat mij vooral is opgevallen is dat ze heel goed zijn in het stellen van doelen en daar niet meer vanaf wijken. Zij zijn daar ontzettend sterk in en daar kun je veel mee bereiken. Je hoeft daar geen topsporter voor te zijn om doelen te stellen. Als het jouw doel is om je hondje weer uit te laten dan is het ook prachtig als dat lukt. Het hoeft niet op hoog sportniveau te zijn.”

Bij het maken van haar boek dacht Femke daar vaak aan terug. “Ik ben zelf erg geïnspireerd geraakt door de verhalen. Ze laten zien dat je in staat kan zijn om je regie over je leven terug te krijgen. Als ik er even doorheen zat dan waren zij het die mij kracht en inspiratie gaven om door te gaan.”

Cover van het boek Overwinnen

Benieuwd naar de verhalen en de foto’s? Het boek Overwinnen is nu te bestellen via deze website. Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar Fonds Gehandicaptensport.

Foto bovenaan artikel: Femke Oepts overhandigt het boek 'Overwinnen' aan Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: