Direct door naar content
Blinde gamer Sven speelt puur op zijn gehoor afbeelding nieuwsbericht

Blinde gamer Sven speelt puur op zijn gehoor

20 januari 2022

Gamen met een beperking wordt steeds populairder. Dat komt ook doordat gameontwikkelaars steeds meer doen om esports en gamen met een beperking mogelijk te maken. De blinde gamer Sven van de Wege merkt dat ook, hoewel hij zelf veel heeft uitgevonden. Online is hij bekend als ‘BlindwarriorSven’ en speelt hij zijn favoriete spel ‘Street Fighter V’ op hoog niveau. Dat doet hij puur op zijn gehoor en het geluid van de game.

Sven is sinds zijn zesde blind en voor die tijd was hij al een fervent gamer. “Toen ik blind werd, dacht ik dat gamen niet meer zou lukken. Totdat ik Street Fighter II ontdekte. Vanaf die dag ben ik fan van de serie geweest”, zegt hij in een interview met het AD. Het vechtspel bleek namelijk voor hem goed te spelen op gehoor. Door te luisteren naar de geluiden die zijn personage en zijn tegenstander maken, weet hij welke knoppen op zijn controller hij moet gebruiken om in het spel rake klappen uit te delen. Zijn prestaties zijn te volgen op zijn Twitch-kanaal.

Veel oefenen

Hij heeft zichzelf echt tot een specialist gemaakt in het vechtspel, maar dat heeft wel even geduurd. “Je moet bedenken dat je de eerste keren dat je een spel speelt, bekend moet raken met de geluiden, vervolgens moet je handig in het spel zelf worden en daarna zorgen dat je beter wordt dan je tegenstanders.” Dat alles bij elkaar kost jaren volgens Sven.

Positieve ontwikkeling

Sven speelt ook andere spellen, maar hij merkt dat het aanbod voor hem nog niet zo breed als voor gamers zonder beperking. Het liefst zou hij verhalende games met een avontuur spelen, maar die zijn voor hem niet speelbaar op geluid. Tegelijkertijd ziet Sven ook allerlei positieve ontwikkelingen met aangepaste hardware en controllers en nieuwe grafische instellingen in games om het spel toegankelijk te maken voor gamers met een visuele beperking. “Ik ben erg blij te zien dat er meer en meer aandacht komt voor gehandicapte gamers.”

Meer oplossingen

Iemand die zich ook inzet voor gamen met een beperking is Paul van der Made van het platform HiPerks. Aan een zware hersenbloeding hield hij een blijvende lichamelijke beperking over, maar zijn grote passie gamen wilde hij niet opgeven. Hij ging daarom zelf op zoek naar mogelijkheden om te gamen en vond in een speciale muis met twaalf knoppen de oplossing. “Ik vind het mooi om dat soort oplossingen te vinden. Op het internet is veel te vinden aan informatie, maar waar staat het? Hoe moet je beginnen? Dat was de basis voor het platform HiPerks. Ik vind het belangrijk dat iedereen die dat wil dat die ook kan gamen.” Lees meer in dit interview met hem. 

Wil je meer weten over de mogelijkheden over gaming met een beperking? Kijk op Uniekesports.nl. Sven was pas ook te gast in onze Twitch Livestream met presentatrice Eva Eikhout. Bekijk het hieronder terug.

Bron: AD.nl 

Foto: via Facebook 'BlindwarriorSven'

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: