Direct door naar content
Leer paralympiërs kennen met ‘Miss Paralympics’  afbeelding nieuwsbericht

Leer paralympiërs kennen met ‘Miss Paralympics’

26 augustus 2021

De Paralympische Spelen in Tokio zijn nu echt in volle gang. De eerste medailles zijn zelfs al binnen voor TeamNL. Het volgen van deze prestaties is nog leuker als je weet wie deze atleten zijn. De podcast ‘Miss Paralympics’ is daarom ideaal om kennis te maken met deze topsporters, hun dromen en praktische zaken waar zij als sporter met beperking tegenaan lopen.

Roos Oosterbaan is ‘Miss Paralympics’. Zij mag die naam met recht dragen, want zij deed in 2004, 2008, 2012 en 2016 mee als basketballer aan de Paralympische Spelen. Roos doet de podcast samen met Marc van de Kuilen, die als rolstoelbasketballer aan de Spelen van 2016 meedeed. Samen voeren zij gesprekken met atleten uit uiteenlopende sporten: handbiker Tim de Vries, paradressuurruiter Rixt van der Horst, paratafeltennisser Kelly van Zon, rolstoeltennisser Carlos Anker, atleet Kimberley Alkemade en rolstoelbasketballer Jitske Visser.

Wat is normaal?

In de gesprekken van twintig minuten vertellen de sporters natuurlijk over hun voorbereiding op de Spelen, maar Roos en Mark duiken ook dieper in het verhaal van de sporters. Zij hebben het ook over het accepteren van een beperking. Zo zegt Kimberley Alkemade: "Ik moest accepteren dat ik hoor bij mensen met een amputatie. Ik wilde normaal zijn. Uiteindelijk kwam ik er steeds meer achter: wie is er eigenlijk normaal. Wat is normaal?"

Herkenning

In die uitspraak van Kimberley en de gesprekken met de andere atleten zat voor de maakster van de podcast veel herkenning. "Het verraste me in de verhalen van deze atleten dat velen, net als ik, eerst hard hun best hebben gedaan hun handicap te negeren of weg te moffelen. En dat ze er niet aan moesten denken om te gaan sporten met andere gehandicapten. Maar toen ze eenmaal die drempel over waren, bleek dat ze de wereld aankonden. Juist met die handicap", zei Roos toen ze de hele serie had opgenomen.

Je kunt de podcast ‘Miss Paralympics’ terugvinden bij NPO Radio1. Daar kun je ook de uitgebreidere uitzendingen van het programma met dezelfde titel terugluisteren. Afgelopen maandag 23 augustus was daarin chef de mission Esther Vergeer te gast.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: