Direct door naar content
Jetze Plat pakt zijn eerste goud in Tokio! afbeelding nieuwsbericht

Jetze Plat pakt zijn eerste goud in Tokio!

30 augustus 2021

Jetze Plat zou wel even goud gaan pakken op de triatlon van de Paralympische Spelen in Tokio. Hij moest het nog wel even doen. Afgelopen weekend maakte Jetze zijn favorietenrol meer dan waar: hij pakte het goud met grote overmacht. En hij hield nog genoeg energie over voor zijn komende twee onderdelen. We geven je een kort overzicht van de prestaties en het programma van onze ambassadeurs.

Jetze heeft zondag met grote overuiging zijn titel op de paralympische triatlon verdedigd. Hoewel hij de afgelopen jaren zo’n beetje alles won waar hij aan de start stond, was hij toch bloedzenuwachtig voor de race. “Dat is ook wat ik nodig heb voor de start”, zei hij na afloop tegen de NOS. “Ik geloof eigenlijk altijd dat het kan dat er iemand beter is dan ik. Als ik dat geloof dan blijf ik heel veel plezier hebben in de sport.”

‘Fantastisch’

Tijdens de 750 meter zwemmen, 20 kilometer handbiken en 5 km wheelen was niemand beter dan Jetze: hij zette de concurrentie bij de finish op een achterstand van twee minuten. “Iedereen denkt dat je gaat winnen hier en dat lukt me ook. Het ging zo hard en zo makkelijk. Het is zo gaaf als je op de handbike rijdt met zulke wattages. Ja, echt fantastisch dit”, zei hij geëmotioneerd. Echt tijd om deze gouden plak te vieren heeft Jetze niet, want dit is pas deel één van de trilogie waar hij voor gaat. Zijn kansen voor de tijdrit op dinsdag bij het handbiken zien er goed uit, zeker omdat hij in de triatlon niet helemaal stuk was gegaan.

‘Droomstart’ voor Fleur Jong

Een dag eerder begon Fleur Jong ook al zo goed aan haar Paralympisch atletiektoernooi. Op het verspringen zette zij een bijzondere prestatie neer. Ze behaalde niet alleen het goud, maar dat deed ze ook nog eens met een wereldrecord. Al bij haar eerste poging sprong ze 6.16 meter, tien centimeter verder dan haar eigen wereldrecord. “Dit was natuurlijk een droomstart voor mij. Dat wil je wel”, zei ze bij de NOS.

Veel energie

Ze had er ook heel veel zin in en ze merkte al bij de warming-up dat ze veel energie had. “Ik zit goed in mijn vel”, liet ze weten. Dat komt goed uit, want ze komt deze week ook nog in actie op de 100 meter. De series van de 100 meter (T64) staan gepland voor donderdagmiddag (13.55 uur) gepland en de finale op vrijdag om 12.00 uur. Op dat sprintnummer staan meer goede Nederlandse atleten aan de start. Fleur neemt het daarbij op tegen haar landgenotes Kimberley Alkemade en Marlene van Gansewinkel.

Voor Kimberley Alkemade breekt morgen al een belangrijke dag aan. Dan komt zij namelijk in actie op de 200 meter (T64). Op die afstand treft ze ook landgenote Marlène. Voor de series moet je vannacht je wekker op 03.00 uur zetten en als Kimberly en Marlène daarna de finale halen kun je om morgen om 12.00 uur klaar zitten. Bordje op schoot bij de lunch dus!

Diede de Groot goed van start

Rolstoeltennisster Diede de Groot is haar toernooi goed begonnen. In de tweede ronde versloeg ze de Chinese Huang waardoor ze al in de kwartfinale staat. Die speelt ze vannacht tegen de Japanse Ohtani. Ondertussen heeft ze met haar dubbelpartner Aniek van Koot ook al goede zaken gedaan: gisteren wonnen ze de kwartfinales waardoor ze morgen al samen al de halve finales spelen.

Goud voor Tristan Bangma

Aan het begin van de Paralympische Spelen zorgde Tristan Bangma nog voor het eerste goud van de Nederlandse ploeg in Tokio. Op de wielerbaan reed hij samen met piloot Patrick Bos op de tandem naar het goud bij de vier kilometer achtervolging. Al ruim voor het einde van de race was duidelijk dat ze de titel gingen pakken. En eigenlijk daarvoor al hadden ze laten zien dat zij het te kloppen duo zijn, want ze gingen de finale al in met een wereldrecord. "Eerst een wereldrecord en dan in de finale zo winnen, alles klopt”, was de reactie van Tristan.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: