Direct door naar content
Selda, ambassadeur van de Multisportdag voor doven en slechthorenden, sport het liefst samen afbeelding nieuwsbericht

Selda, ambassadeur van de Multisportdag voor doven en slechthorenden, sport het liefst samen

01 september 2021

Selda van den Berg sport al sinds haar vijfde. Ze is gestart met korfbal en later is ze gaan zaalvoetballen. We spraken met Selda over haar teamsportervaringen en hoe de samenwerking verloopt als enige dove in een horend team in aanloop naar de Multisportdag voor doven en slechthorenden op zaterdag 2 oktober in Zwolle.

Samen sporten
Sport betekent voor Selda dat ze lekker in beweging is, samen met anderen naar een doel toe kan werken en plezier heeft. Van jongs af is ze actief in een teamsport, namelijk korfbal. Haar moeder speelde vroeger bij de vereniging in hun woonplaats en als klein meisje ging Selda al mee. Ze groeide op met horende mensen en ze geniet van het samen sporten bij de club. “Ik pas me gemakkelijk aan en was als kind niet verlegen. Ook op de club was gelukkig niemand onzeker over de omgang met iemand die niet kon horen.”, vertelt Selda over haar eerste sportervaringen.  

Selda woont inmiddels met haar partner en twee zoontjes van drie en één jaar in de buurt van Zwolle. Ze geeft les aan dove en slechthorende kinderen van groep 5 op de Kentalis Enkschool.

Korfbal en zaalvoetbal
Haar vaste zaalvoetbalteam in Zwolle is helaas recent gestopt, dus ze oriënteert zich op een nieuw team of wellicht wordt het toch weer korfbal? Selda speelde van haar vijfde tot haar 22e korfbal. In die periode deed ze ook drie keer per jaar mee met Dovencompetitie met dove en slechthorende spelers. Ook zat Selda in de Nederlands vrouwen zaalvoetbalteam voor doven en slechthorenden. Ze zij speelde een vierlandentoernooi, EK en WK.

Toen ze verhuisde en ze in haar nieuwe woonplaats geen korfbalteam kon vinden op haar niveau, is ze vaker gaan zaalvoetballen. Enkele jaren later is ze weer verhuisd en heeft ze zich aangesloten bij het eerste zaalvoetbalteam van SVI in Zwolle. Jaren heeft ze daar op hoofdklassenniveau gespeeld en twee jaar geleden werd ze kampioen: “Een hele mooie belevenis om samen kampioen te worden! Je werkt met z’n allen naar een doel en dan is dit echt een mooie beloning.”, vertelt Selda.

Communicatie
Tijdens het sporten communiceert Selda door middel van oogcontact, het opsteken van haar hand of door te wijzen. Ze ziet het spel snel en kan daar goed op inspelen: “Ik snap redelijk snel hoe het spel verloopt en wat ik zelf kan toevoegen.”, vertelt ze. Een tolk heeft ze tijdens het sporten zelden bij zich. Ze weet ook niet beter. “Als kind ging ik al alleen op pad. Ik heb geleerd om voor mezelf op te komen en om zelf contact te maken met teamgenoten.” Eén op één is dat gemakkelijker dan bijvoorbeeld in een drukke kleedkamer of tijdens de rust als meerdere mensen praten. Dat vind ze echter prima. Verder gebruikt Selda haar telefoon om iets op te schrijven, doet ze iets voor en heeft ze de spelers van de verschillende teams enkele basisgebaren geleerd. In wedstrijden komen vaak dezelfde woorden of onderwerpen terug, dus die gebaren kennen haar teamgenoten.  

Multisportdag
Op zaterdag 2 oktober 2021 vindt in Zwolle de eerste Multisportdag voor doven en slechthorenden plaats. Het is een dag waarop iedereen gratis kennis kan maken met verschillende sporten en na afloop ondersteuning kan krijgen bij het vinden van een sportvereniging in de eigen buurt. “Iedereen kan sporten. Er is geen verschil tussen horenden en doven of slechthorenden, alleen het oor werkt anders.”, aldus Selda, “Het kan prettig zijn om op belangrijke momenten een tolk in te zetten, zoals bij een teamuitje, seizoensvoorbespreking of prijsuitreiking, maar ga ook vooral zelf contact leggen. Zoek een gezellig team en laat zien dat je ervoor wilt gaan.”

Selda sport met name met horende mensen, maar er zijn ook teams met alleen doven en slechthorenden. Maak daarin zelf je keuze. Het kan een voordeel zijn dat iedereen gebaren kan en jij je daardoor beter kunt focussen op de training of wedstrijd. Een eerste stap zetten richting een sport die bij jou past? Kom dan naar de Multisportdag op zaterdag 2 oktober in Zwolle!   

Praktische info en aanmelden
Datum: Zaterdag 2 oktober 2021
Tijd: 10.00 uur tot 13.00 uur
Locatie: Sporthal de Anker, Voorsterweg 36 in Zwolle
Vragen? Neem contact op met Floor van Lin via f.vanlin@gehandicaptensport.nl 

Wil jij deelnemen aan de Multisportdag en een aantal sporten proberen? Meld je gauw aan en kies de sporten waar jij kennis mee wilt maken!

Schrijf je in via het inschrijfformulier

Deze dag wordt georganiseerd samen met SportService Zwolle en FJ Move.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: