Direct door naar content
Podcast VINK bespreekt ONBEPERKT-podcast afbeelding nieuwsbericht

Podcast VINK bespreekt ONBEPERKT-podcast

14 september 2021

In de podcast VINK worden wekelijks podcasts besproken die de moeite waard zijn om te luisteren. In deze podcastgids van Nederland werd afgelopen week de ONBEPERKT-podcast van Uniek Sporten besproken door presentatoren Vincent Bijloo, Milou Brand en Stan Putman. Zij geven maar liefst 13 sterren aan de podcast! Vincent Bijloo: “Het is een ontzettende krachtige podcast!”

Bij VINK kiezen de presentatoren zelf podcasts uit om te bespreken en luisteraars kunnen ook tips insturen. Na de tip van luisteraar Jolanda gingen de drie makers naar de ONBEPERKT-podcast met Floris Meijer luisteren. In die aflevering vertelt zitskiër Floris over hoe hij na een sprong van een skischans verkeerd terecht kwam met een complete dwarslaesie tot gevolg. Hierdoor is Floris van z’n middel tot en met z’n tenen verlamd geraakt. Een jaar na het ongeluk zat hij al in een zitski en nu probeert hij zich te plaatsen voor de Paralympische Winterspelen van Peking 2022.

Denken in mogelijkheden

Het viel de VINK-presentatoren op dat hij over zijn beperking met positiviteit vertelt. “Hij doet dat echt zonder sentiment”, zegt Vincent Bijloo, die zelf blind is. Hij merkt dat de podcast op een goede manier een boodschap wil meegeven. “De podcast gaat ook over dat je niet in beperking moet denken maar in mogelijkheden. Dat klinkt altijd clichématig, maar je moet dat ook wel nog doen.”

Milou vraagt Vincent daarop hoe hij met zijn beperking omgaat. “Je beperking beschouw je als praktische dingen die je moet regelen. Je handelt naar je mogelijkheden. Je zoekt naar wat je nog kan en dan blijkt eventueel dat je iets niet kan. Je moet weerbaar zijn en niet als slachtoffer in het leven staan.”

Leerzaam en inspirerend

Stan merkt op dat hij de podcast sterk vindt doordat echte rolmodellen aan het woord komen, zoals danser Redo en rolstoeltennisster Diede de Groot. “Je hoort hun verhalen en dan denk je: zit ik dan met mijn kleine probleempjes. Voor mij is het inspirerend maar ik kan mij ook voorstellen dat het voor mensen die moeite hebben met het accepteren van bepaalde beperkingen dat dit ook leerzaam is.”

Praktisch positivisme

Bij het verdelen van de sterren zijn de drie niet zuinig: gezamenlijk geven namelijk 13 sterren aan de ONBEPERKT podcast. Daarmee werd de podcast tot winnaar van deze VINK-aflevering benoemd. Stan geeft vier sterren noemt het leerzaam en inspirerend, waar Milou zich bij aansluit. Vincent is helemaal lyrisch over de podcast en geeft maar liefst vijf sterren. “Het is leuk want het is geen misplaatst positivisme. Dit heeft echt onderbouwing. Dit is praktisch positivisme. Geen soft gelul maar keiharde realiteit en ook de leuke realiteit. Het is een ontzettend krachtige podcast. Heel prettig. Zonder psychologiseer. Heel erg lekker!"

Luister hier de hele aflevering van VINK terug. 

Nieuwsgierig geworden naar ONBEPERKT-podcast? Luister nu alle afleveringen dan hier terug of ga naar je favoriete podcastapp.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: