Direct door naar content
Zo ziet een inclusieve sportvereniging eruit afbeelding nieuwsbericht

Zo ziet een inclusieve sportvereniging eruit

22 september 2021

Bij steeds meer sportverenigingen is echt iedereen welkom: met en zonder beperking. Dit worden ook wel inclusieve verenigingen genoemd. Maar hoe ziet zo’n vereniging eruit en hoe kan jouw club inclusiever worden? TTV Swift uit Deventer is hier een goed voorbeeld van.

Bij deze tafeltennisvereniging sport iedereen gewoon lekker door elkaar. En dat vindt Sanne heel fijn aan haar club. “Je ervaart helemaal geen beperking hier”, zegt ze. “Als ik een fanatieke tegenstander heb dan ga ik net zo fanatiek mee.” Zij vindt het ook juist zo leuk dat bij Swift alles door elkaar loopt en rolt. “Mensen gaan hier ook gewoon normaal met je om. Je bent hier een normaal persoon en die stoel heb je er gewoon bij."

Deur open voor iedereen

Het geheim van TTV Swift is dat echt iedereen welkom is en dat de deur voor iedereen open staat. In het clubgebouw zijn ook een aantal belangrijke aanpassingen gedaan om dat ook waar te maken. Zo is de accommodatie volledig rolstoeltoegankelijk en hebben ze een verlaagde bar waar je ook vanuit een rolstoel een drankje kan bestellen.

Warm bad

De club bestaat uit 150 leden, vertelt voorzitter Bob Kelderman. “En we hebben ook 150 mensen met een beperking, want uiteindelijk hebben we allemaal een beperking. Bij sommige mensen is dat wat meer zichtbaar dan bij andere mensen.” Erwin is een van die leden bij wie de beperking duidelijk zichtbaar is. Door een ongeluk verloor hij zijn beide benen. Hij vond het een grote stap om daarna weer terug te gaan naar de club waar mensen hem nog met benen kende. “Dat was letterlijk het engste wat ik ooit heb gedaan. Het was een warm bad. Iedereen was heel blij dat ik er weer was.”

Voorbeeld

De voorzitter hoopt met zijn vereniging een voorbeeld te kunnen zijn voor andere verenigingen in Nederland. “Ik hoop dat voor alle verenigingen inclusiviteit een vanzelfsprekendheid wordt. Dat we beseffen dat we allemaal moeten kunnen deelnemen in verenigingsverband. Dus laten we het woord verenigingen heel expliciet oppakken, maar dan inclusief.”

Bekijk hier de video die over TTV Swift is gemaakt:

Foto: Facebook TTV Swift

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: