Direct door naar content
Dit model draagt haar prothese als kunst afbeelding nieuwsbericht

Dit model draagt haar prothese als kunst

24 september 2021

Protheses voor benen of armen zien er tegenwoordig steeds mooier uit. Toch heeft de Chinese influencer en model Xiao Yang door haar beenprothese mode altijd ingewikkeld gevonden. Zij draagt al twintig jaar een prothese, en dat heeft haar zeker op school het gevoel gegeven dat haar prothesebeen niet helemaal bij haar uitstraling paste.  Samen met een sieradenmerk bedacht ze daar een mooi idee op: van een prothese een draagbaar kunstwerk maken.

Yang was gelijk enthousiast toen ontwerpers van het sieradenmerk YVMIN aan de slag wilden gaan om haar prothese wat sierlijker te maken. “We vinden het heel normaal om elk onderdeel van ons lichaam te versieren, maar dat is voor protheses natuurlijk net zo normaal”, vertelde ontwerpster Zhang aan Vogue. Volgens de draagster is de mogelijkheid om er modieus bij te lopen heel erg belangrijk voor haar en anderen. “Dit project vertelt iedereen dat het dragen van een prothese weliswaar een onomkeerbaar feit is, maar het dragen van een prothese die er geweldig uitziet is evengoed bereikbaar.”

Hartvormige kniekap

De samenwerking tussen Yang en het sieradenmerk heeft geleid tot een aantal bijzondere ontwerpen, waarbij duidelijk gelet is op details. Zo is bij een van de decoratieve covers een hartvormige kniekap gemaakt. Voor het ontwerp moest een 3D-model van de protheses van Yang gemaakt worden om zeker te weten dat het zou passen. Voor de covers werd lichtgewicht materiaal gekozen zodat het niet zwaar zou aanvoelen en met magneetjes is het ook makkelijk te bevestigen. Bij het belangrijkste onderdeel van het ontwerp, de versiering, werden ook allerlei juwelen ingelegd. Zo werd de prothese van Yang echt een kunstig sieraad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YVMIN (@yvmin_official)

Meer keuze

Voor Yang en de ontwerpers heeft dit eerste project alweer nieuwe ideeën en inspiratie opgeleverd. “Ik wil heel graag ook protheses gaan ontwerpen”, zei Yang. Ontwerpster Zhang hoopt ook andere merken op ideeën te brengen. “We hopen dat meer mensen aandacht gaan besteden aan dit soort versiering voor protheses. Zo kunnen prothesedragers hun favoriete accessoire hebben zonder dat ze hun dure protheses hoeven te vervangen. We hopen dat ons ontwerp mensen meer keuzes kunnen bieden.”

Bron: Vogue.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: