Direct door naar content
Inspirerende TED Talks over sport en beperking afbeelding nieuwsbericht

Inspirerende TED Talks over sport en beperking

05 oktober 2021

Sporten met een beperking is helaas nog niet altijd zo vanzelfsprekend. Je moet nu eenmaal wat meer drempels over om van sport en bewegen te kunnen genieten en te profiteren. Als het bij jou nu een keer tegen zit of als je ergens tegenaan rolt of loopt is het goed om te weten dat je niet de enige bent. In deze inspirerende TED Talks vertellen sporters over hun ervaringen en laten ze vooral zien dat met een beperking veel meer mogelijk is dan je zou denken.

TED Talks zijn inspirerende, informatieve en vooral duidelijk vertelde speeches van maximaal 18 minuten. Wereldwijd is dit een waar fenomeen waar al vele wetenschappers, ondernemers en ervaringsdeskundigen met een goed verhaal aan mee hebben gedaan. Uit de brede bibliotheek aan video’s hebben we een aantal interessante sprekers gekozen met een TED over sporten met een beperking.

Minda Dentler – Ironman finisher

In deze video vertelt de Amerikaanse Minda Dentler hoe zij door de ziekte polio eerst met krukken leerde lopen en uiteindelijk vele jaren later haar mogelijkheden in de sport ontdekte. Ze begon met atletiek en ging later door naar triatlon, waarbij ze in 2013 de eerste vrouw was die de hele Ironman van Hawaii finishte in een rolstoel. Een inspirerend verhaal:

Matthew Williams – Special Olympics

“Mijn naam is Matthew Williams en ik ben een kampioen.” Zo begint Matthew zijn talk over zijn prestaties op de Special Olympics. Hij vertelt daarin vooral hoe belangrijk de Special Olympics voor hem zijn geweest om zichzelf te worden en zelfvertrouwen op te bouwen.

Sue Austin – Diepzeeduiken in een rolstoel

Het avontuur waar Sue Austin in haar TED Talk over vertelt begint eigenlijk als een kunstproject. Zij wilde namelijk haar rolstoelwielen wat mooier maken. Gaandeweg ontdekte ze dat ze met haar rolstoel ook kon diepzeeduiken.

Gonzalo Vilariño – Argentijnse blindenvoetbal kampioenen

In deze video vertelt Gonzalo Viloriño het indrukwekkende verhaal van het Argentijnse blindenvoetbalteam. Een diepgeworteld geloof in eigen kunnen leidde namelijk tot twee wereldtitels van dit bijzondere team. Deze TED Talk is in het Spaans maar heeft Engelse ondertiteling:

Floris Meijer

In dit lijstje met inspirerende sprekers kan de Nederlander Floris Meijer natuurlijk niet ontbreken. Op een podium in Venlo vertelde hij over hoe hij een skiongeluk zijn leven compleet veranderde. Hij vertelt over het leven met een beperking en vooral hoe hij in zijn rolstoel opnieuw zijn zelfstandigheid moest ontdekken.

Wil je nog meer weten over Floris en hoe hij nu op weg gaat naar de Paralympische Winterspelen als zitskiër? Luister dan zeker de ONBEPERKT Podcast aflevering met hem terug.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: