Direct door naar content
Esther Vergeer Foundation opent vijf Sportpoli’s afbeelding nieuwsbericht

Esther Vergeer Foundation opent vijf Sportpoli’s

07 oktober 2021

Voor kinderen met een beperking kan het ingewikkeld zijn de weg naar een sportvereniging te vinden. Je moet eerst al uitvinden wat bij jou mogelijkheden past en vooral wat je leuk vindt. Deskundig advies en begeleiding op maat is hierbij belangrijk om een geschikte sportclub te vinden voor jou. In vijf academische kinderziekenhuizen kun je daarom sinds deze week terecht op een Sportpoli van de Esther Vergeer Foundation.

Afgelopen week zijn in vijf kinderziekenhuizen de Sportpoli’s geopend met een feestelijke Sleutel Estafette. Deze tocht door Nederland begon op Sportcentrum Papendal en ging zo door naar de verschillende locaties: het Amalia Kinderziekenhuis in Nijmegen, het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam en het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen. Bij de feestelijke opening waren paralympische topsporters aanwezig als Fleur Jong, Marlène van Gansewinkel, Mitch Valize (Handbiken), Bo Kramer (Basketbal), Jetze Plat en ook jonge sporters die de afgelopen maanden al op weg zijn geholpen door de Sportpoli.

De opening van de Sportpoli Rotterdam - Foto Mathilde Dusol

De opening van de Sportpoli in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam met Jetze Plat. Foto: Esther Vergeer Foundation – Mathilde Dusol

Grote droom

Esther Vergeer was natuurlijk zelf ook bij alle openingen, want met de Sportpoli is een persoonlijke droom van haar uitgekomen. “De stap naar sporten op een sportvereniging is voor kinderen (en ouders) best wel heel groot. De Foundation heeft veel ervaring met het persoonlijk begeleiden van ouders en kind naar een passende sport. We zien dat juist die persoonlijke begeleiding essentieel is. Als een kind blij wordt van sporten dan heeft dat ook een positieve impact op het hele gezin. Door de realisatie van de Sportpoli kunnen wij nog veel meer kinderen naar sport gaan begeleiden; hoe mooi is dat?!”

Voetballen met rollator

Nosa (14) is één van de sporters die dankzij de Sportpoli in Amsterdam sinds deze zomer bij een ‘gewoon’ voetbalteam zit. In het jeugdjournaal vertelde Nosa dat hij Spina Bifida heeft en dat hij moeite heeft met lopen. In de Sportpoli hielpen ze hem met het vinden van een club en een speciale sportrollator. “Deze beweegt veel makkelijker en is ook lichter”, zegt hij. In zijn zoektocht probeerde hij ook nog andere sporten uit. “Ik heb ook tennis en badminton geprobeerd. Dat vond ik ook leuk, maar toch niet zo leuk als voetbal. Ik droom om naar Ajax te gaan als voetballer.”

De 14-jarige Ajax-fan had een belangrijke rol bij het openen van de Sportpoli in Amsterdam. Hij bracht samen met zijn artsen de sleutel over naar de ingang van de poli. “Een hele eer dat ik dit mocht doen”, liet hij weten. Op de foto boven dit artikel zie je de trotse Nosa tussen Eshter Vergeer, Bo Kramer en de kinderrevalidatieartsen Eveline Boeker en Annemiek Buizer. 

Nog meer sportadvies voor jou

Ben jij ook op zoek naar een leuke club? Met de vijf sportpoli’s kun je op nog meer plekken terecht met vragen over het beginnen met sport als je een beperking hebt. Behalve bij deze ziekenhuizen kun je ook bij een van de Uniek Sporten Loketten langs voor gericht sportadvies. En als je alvast zelf wil zoeken naar sportclubs in de buurt kun je natuurlijk ook in de Sportzoeker rondneuzen.

Foto boven: Esther Vergeer Foundation – Mathilde Dusol

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: