Direct door naar content
Stein meest toegankelijke gemeente van Nederland afbeelding nieuwsbericht

Stein meest toegankelijke gemeente van Nederland

07 oktober 2021

Het is deze week de Week van de Toegankelijkheid. En omdat gemeenten een belangrijke rol spelen in het wegnemen van allerlei soorten drempels wordt in deze week ook de prijs voor Meest Toegankelijke Gemeente uitgereikt. Uit vijf finalisten koos de jury de Limburgse gemeente Stein als de grote winnaar. Zwolle kreeg de aanmoedigingsprijs.

De Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente is in het leven geroepen om op een positieve manier aandacht te vestigen op het vergroten van toegankelijkheid. Gemeenten spelen als lokale overheid een grote rol in het zorgen voor drempelvrije gemeentehuizen, bibliotheken en sportlocaties en ze kunnen op nog veel meer manieren inclusie aanjagen. Bij de deelnemende gemeenten werd gelet op zes criteria: onderwijs en ontwikkeling, thuis, werk en inkomen, vrije tijd, vervoer en welzijn, gezondheid en ondersteuning.

Stein als winnaar

Uit de vijf finalisten werd de gemeente Stein vandaag als de grote winnaar uitgeroepen. Deze Limburgse gemeente sprong eruit met de Sociale Inclusie Agenda, waarbij de inwoners van Stein duidelijk hebben kunnen meedenken over het beleid. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het project Inclusie Onderwijs, waarbij gedacht is aan prikkelarme lokalen voor kinderen met een verstandelijke beperking. Met het onderwijsproject (On)Beperkt 4 life kunnen kinderen zien en ervaren hoe het is om met een beperking te leven.

Mooi voorbeeld

Vooral de samenwerking met ervaringsdeskundigen werd door de jury positief beoordeeld, legt juryvoorzitter Leonard Geluk uit. “De gemeente Stein overtuigde de jury met een inspirerende aanpak waarbij op alle domeinen van toegankelijkheid wordt samengewerkt met de inwoners. Stein is zo een mooi voorbeeld van een gemeente die laat zien dat het benutten van de brede kennis en ervaringsdeskundigheid van inwoners ook leidt tot tastbare resultaten waar mensen wat aan hebben!”

Net als bij alle andere finalisten ging Eva Eikhout namens het Superteam op bezoek bij de gemeente Stein om zelf te kijken hoe toegankelijk het daar is. Die video kun je hier zien:

De aanmoedigingsprijs ging naar de gemeente Zwolle, omdat daar in de openbare ruimte goede stappen zijn gezet om fysieke drempels weg te nemen. De jury wil de Overijsselse gemeente aanmoedigen om meer van dat soort stappen te zetten.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: