Direct door naar content
Gamen is van zichzelf al inclusief! afbeelding nieuwsbericht

Gamen is van zichzelf al inclusief!

12 oktober 2021

Tijdens de Week van de Toegankelijkheid werden door heel Nederland allerlei activiteiten georganiseerd om aandacht te vestigen op toegankelijkheid. Eén van die onderdelen was ‘Gamen zonder drempels’ in Purmerend. In het H20 Esports Campus kon je ervaren dat bij gamen een beperking helemaal geen drempel hoeft te zijn om mee te doen.

Dat de gamedag een onderdeel was van de Week van de Toegankelijkheid is volgens initiatiefnemer Ricardo Arcari eigenlijk heel erg logisch. Gamen is namelijk van zichzelf al een inclusieve bezigheid, legde hij uit aan de NOS. “Bij gamen doet een beperking er ineens niet meer toe. Of ik nu aan het voetballen ben met iemand zonder beperking: je bent samen dezelfde game aan het spelen.”

'Normaler'

Hij hoopt dat het samen gamen van spelers met en zonder beperking normaler wordt. “Ik hoop dat dit soort events eigenlijk ook niet meer nodig zijn en dat het vanzelfsprekend wordt.” Zijn initiatief liet mooi zien wat op het gebied van gamen met een beperking al mogelijk is en wat al bestaat aan aangepaste games en controllers. Tijdens het event kon je bijvoorbeeld vanuit een rolstoel spellen doen op de interactieve Esports wall. Andere gamers konden lekker gas geven in de racesimulatoren.

Op gehoor gamen

Ook voor blinde gamers bestond de mogelijkheid een speciaal spel te spelen. Een speelster met een visuele beperking legde aan de NOS uit, waarom dat voor haar een uitkomst is. “Zo’n racesimulator is leuk, maar dat scherm is zo groot dat ik niet kan zien wat er gebeurt.” Bij de game die ze in Purmerend uitprobeerde was het beeld niet belangrijk, want bij die fantasygame ga je volledig op je gehoor door een verhaal. “Er zijn geen beelden op het scherm, ik moet vooral heel goed luisteren. De geluidseffecten zijn soms wel heftig dus bij vlagen schrik ik mij het apezuur als er ineens weer een wolf achter me staat te grommen.” Dit soort games helpen volgens haar ook aan de bewustwording rond toegankelijkheid. “Zo kun je weer gewoon dingen samen doen.”

‘Iedereen gelijk’

Iemand die zich ook inzet voor het mogelijk maken van gamen met een beperking is Paul van der Made van het platform HiPerks. Binnen die community zoekt hij naar oplossingen op maat aan bijvoorbeeld controllers voor gamers met een beperking. Dat doet hij vol enthousiasme omdat hij zelf gemerkt heeft dat gamen een laagdrempelige manier is om nieuwe vrienden te maken. “Met gamen is iedereen gelijk. Je ziet niet of de persoon achter het poppetje een man of vrouw is, welke kleur en of hij of zij een beperking heeft.” Lees het volledige interview met Paul hier.

Bron: NOS.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Blinde gamer Sven speelt puur op zijn gehoor

Eerste Paralympische game komt eraan!

Gamers met een beperking gezocht

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×