Direct door naar content
Startup wil toegankelijk reizen mogelijk maken afbeelding nieuwsbericht

Startup wil toegankelijk reizen mogelijk maken

02 november 2021

Reizen overal toegankelijk maken voor iedereen met een beperking. Dat is de missie die Alvaro Silberstein en Camilo Navarro Bustos hebben met hun startup Wheel the World. Met dat platform willen ze allerlei gedetailleerde informatie over hotelkamers en activiteiten verzamelen zodat het boeken van een reis net als voor ieder ander in een paar klikken kan. Ze hebben grote ambities, want ze willen het booking.com voor toegankelijke reizen worden.

Het idee voor een wereldwijd boekingsplatform voor toegankelijke reizen, kwam voort uit persoonlijke reiservaringen van de twee Chileense vrienden. Alvaro is op zijn achttiende door een ongeluk in een rolstoel terecht gekomen. Hij had desondanks een ultieme droom: in zijn rolstoel de Torres del Paine beklimmen. Deze vijfdaagse trektocht over steile bergen in Patagonië was nog nooit eerder door iemand in een rolstoel gedaan. De vrienden verzamelden daarom alle beschikbare gegevens om de reis tot in de puntjes voor te bereiden.

Zoekwerk grootser aanpakken

De video’s van die reis gingen viral en meer mensen met een beperking raakten geïnspireerd. De vrienden gingen daarom meer reizen voor anderen organiseren. Dat bracht ze langzaam op het idee om het zoekwerk wat bij het reizen met een beperking hoort grootser aan te pakken. Door hun eigen ervaringen kwamen ze erachter dat de sleutel voor toegankelijke reizen ligt in het verzamelen van details als de grootte van de kamer, de breedte van de deuren en of je genoeg ruimte hebt om een draai te maken.

200 ‘mappers’

Ze begonnen eerst zelf met het verzamelen van die data, maar inmiddels hebben ze een team van ruim tweehonderd Wheel of the World-mappers, zoals de gegevensverzamelaars worden genoemd. Zij doen dat erg gedetailleerd met ongeveer tweehonderd punten om op te letten zoals de hoogte van bedden of de ruimte tussen tafels in een ontbijtzaal. Op het platform wordt die data op een slimme manier gestructureerd waardoor ze de wensen van een reiziger makkelijk kunnen koppelen aan een accommodatie of reis.

Voor allerlei beperkingen

Bij het bouwen van het platform hebben ze een steeds een ‘inclusief desgin’ voor ogen gehad. Daarmee bedoelen ze dat hun website voor zowel mensen met en zonder beperking is bedoeld. En ook voor allerlei beperkingen. Ze kijken in eerste instantie naar de toegankelijkheid in een rolstoel. “Met het tackelen van die uitdagingen zal de trip waarschijnlijk toegankelijk zijn voor iedereen. Als een jongen met krukken bijvoorbeeld ziet dat het mogelijk is om in een rolstoel de Machu Picchu te beklimmen, zal hij waarschijnlijk staan te juichen dat de Machu Picchu ook voor hem toegankelijk is.”

Steun van Mark Zuckerberg

Alvara en Camilo hebben grote ambities en daarin worden ze niet door de minsten gesteund. Susan Wojcicki, CEO van YouTube, geeft de Wheel of the World allerlei adviezen over viral gaan en het bouwen van een platform en een goed team. Facebook oprichter Mark Zuckerberg ondersteunt het idee van de twee vrienden ook. Tijdens een presentatie ging hij uitgebreid in op Wheel of the World en waarom hij dat zo’n tof plan vindt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: