Direct door naar content
Romy herkent zichzelf in pop met Down afbeelding nieuwsbericht

Romy herkent zichzelf in pop met Down

04 november 2021

Als kinderen met poppen spelen, willen ze zich in dat speelgoed kunnen herkennen. Met dat idee bestaan al poppen met verschillende huidskleuren. Maar als je een beperking hebt is het lastig om een pop te vinden waar je op lijkt. Een speelgoedwinkel in Amsterdam-Noord bedacht daar iets op: de eigenaresse is zelf poppen gaan maken geïnspireerd op kinderen met het Syndroom van Down.

Romy is een van de kinderen die model stond voor de poppen met het Syndroom van Down. Voor de camera van NH Nieuws laat ze haar pop zien. De meisjespop heeft net als zij blonde haren en ze dragen ook dezelfde zwarte trui met roze letters. Ze vindt ook dat de pop op haar lijkt. “De pop is altijd heel erg lief voor mij”, zegt ze. Romy is niet de enige die model stond. Ook winkelmedewerker Sahim heeft zijn eigen pop. “Deze pop is ook heel erg cool”, zegt hij met de pop die precies op hem lijkt in zijn hand.

Normaliseren

Het idee kwam van Ellen Brudet, de eigenaresse van de poppenwinkel. Zij wil hiermee zorgen dat kinderen met Down normaal gevonden worden. “Ik dacht: als ik dan met poppen begin, dan wil ik iets wat gewoon normaal moet gaan worden." Zo kwam ze op het idee om poppen te gaan ontwerpen samen met kinderen met Down.

Inclusieve speelgoedwinkel

De inspiratie voor inclusief speelgoed gaat eigenlijk al terug tot haar jeugd, vertelt ze. “Ik heb een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader en ik kon me daardoor nooit identificeren met het speelgoed.” Toen ze zelf moeder werd kon ze geen geboortekaartje vinden met een donkere baby, dus besloot ze het zelf te ontwerpen. Met diezelfde opgestroopte mouwen besloot ze later ook een eigen inclusieve speelgoedwinkel te beginnen. In haar winkel vind je poppen met verschillende huidskleuren, een huidaandoening of een beperking.

Bron: NH Nieuws

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: