Direct door naar content
Uniek boek over 60 jaar paralympische sport afbeelding nieuwsbericht

Uniek boek over 60 jaar paralympische sport

05 november 2021

Bij de Paralympische Spelen denk je waarschijnlijk gelijk aan de sporthelden van nu: Jetze Plat, Diede de Groot, Marlène van Gansewinkel, Fleur Jong en Tristan Bangma. Maar wist je dat Nederland een veel langere geschiedenis met de Paralympische Spelen heeft? In 1980 organiseerde Nederland in Arnhem bijvoorbeeld zelfs de Paralympische Spelen. En nog verder terug in 1960 deed Nederland ook al mee aan de Spelen van Rome. In het unieke boek Van Rome 1960 naar Tokio 2020 is die zestig jaar geschiedenis van Nederland op de Paralympische Spelen voor het eerst bij elkaar gebracht tot een compleet naslagwerk.

Het initiatief voor dit boek begon bij de oud-paralympische deelnemers Irene Louwers-Schmidt en Delphine van Opdorp-Ariëns Kappers, onderzoeker Fons Kemper en bij archivaris Steven Snijders, die beloofde voor eens en altijd een eind te zullen maken aan foute aantallen gewonnen medailles, verkeerd gespelde namen en andere vergissingen die na zo veel jaren oppervlakkige mediaverslaggeving voor waarheden werden gehouden. Het initiatief werd omarmd door NOC*NSF, Fonds Gehandicaptensport en Arko Sports Media.

Ontwikkeling van de paralympische sport

Behalve een naslagwerk over de Nederlandse deelname aan 28 Paralympische Spelen met portretten van de deelnemers is dit boek vooral ook de beschrijving van ontwikkeling van de paralympische sport. In het voorwoord schrijven Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptensport, en Marc van den Tweel, directeur NOC*NSF, daarom ook niet voor niets over de reis van de paralympische sport. “Het werd tijd dat deze reis goed beschreven zou worden. En dat is volgens ons in dit boek zeker gebeurd. Je kunt het zien als een uitgebreid verslag van een roadtrip, maar ook als een boek over de ontwikkeling van de paralympische beweging in Nederland.”

In de gehandicaptensport zijn namelijk grote stappen gezet, zien beide directeuren: “Lang leek het voor sporters met een beperking lastig, zo niet onmogelijk, om hun sportieve talenten voluit te kunnen ontwikkelen en benutten. Dit boek beschrijft de eerste zestig jaar van een ontwikkeling die daaraan een einde maakt.”

Bestel het boek met korting

Het boek telt maar liefst 544 pagina’s en staat vol foto’s, statistieken, verhalen en interviews met paralympische sporters van toen. Het is kortom een must voor iedere sportliefhebber! Van Rome 1960 naar Tokio 2020 wordt officieel gepresenteerd tijdens het benefietdiner van Fonds Gehandicaptensport op 19 november. Nieuwsgierig geworden naar het boek? Je kunt het boek nu al met korting bestellen via sportsmedia.nl

Lezers van unieksporten.nl kunnen gebruik maken van een actieprijs van € 26,50 met de kortingscode INTRO-TOKIO. 

Atleten die in de afgelopen zestig jaar aan de Paralympische Spelen hebben deelgenomen kunnen gebruik maken van een actieprijs van € 24,99 met de kortingscode ATLEET-TOKIO. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: