Direct door naar content
Kom in actie voor hulpmiddelen in jouw gemeente! afbeelding nieuwsbericht

Kom in actie voor hulpmiddelen in jouw gemeente!

22 november 2021

Met een beperking ben je in het dagelijks leven vaak afhankelijk van een hulpmiddel. Omdat dit soort hulpmiddelen, waar ook sporthulpmiddelen bij horen, nogal prijzig zijn bestaan er via gemeenten financieringsmogelijkheden. De uitvoering van dit soort regelingen verschillen nogal per gemeente. Om daar een duidelijke verbetering in aan te brengen heeft minister Hugo de Jonge een aantal verbeterafspraken met gemeenten gemaakt. Nu is het de vraag of jouw gemeente zich ook aan die afspraken gaat houden. Daar kun je zelf voor in actie komen!

Als het gaat om sporthulpmiddelen zet Fonds Gehandicaptensport zich met Uniek Sporten Hulpmiddelen al duidelijk in voor het beter toegankelijk maken van sportrolstoelen, protheses, handbikes en andere sporthulpmiddelen. We geven advies over een geschikt hulpmiddel, helpen bij de financiering en je kan ook eerst een hulpmiddel proberen via Uitleen. Die uitleenservice is helaas nog niet in alle gemeenten beschikbaar, maar dat worden er gelukkig steeds meer!

Afspraken voor verbetering hulpmiddelen

Ook voor andere hulpmiddelen bestaan grote verschillen tussen gemeenten in de uitvoering. Met een aantal afspraken die minister De Jonge vorige maand maakte met de Vereniging van Nederlandse gemeenten moet de toegang, levering, service en onderhoud van hulpmiddelen in heel Nederland beter worden. De VNG roept daarom alle gemeenten op dit convenant waar de afspraken in staan ook te ondertekenen.

Zo kom je zelf in actie

Om het belang van deze afspraken overal onder de aandacht te brengen roept Ieder(in), de belangenbehartiger voor mensen met een beperking of chronische ziekte, op om in jouw gemeente te vragen of het convenant al is ondertekend. Dit kan door een brief naar het college van burgemeester en wethouders in jouw gemeente te sturen of door gebruik te maken van je inspreekrecht in de gemeenteraad. Daarnaast roept Ieder(in) ook vooral op om je ervaringen met de regelingen rond hulpmiddelen vooral te blijven delen via een speciaal meldpunt.

Ga naar Iederin.nl voor meer informatie en een voorbeeldbrief die je naar je gemeente kunt sturen.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: