Direct door naar content
Robot geeft zieke kinderen stadionbeleving afbeelding nieuwsbericht

Robot geeft zieke kinderen stadionbeleving

22 november 2021

Op dit moment mag door de coronamaatregelen niemand het stadion in bij Nederlandse voetbalwedstrijden. Voor sommige kinderen en jongeren is een stadionbezoek nooit mogelijk doordat ze langdurig ziek zijn. Dankzij een slimme oplossing kunnen zij nu toch een unieke stadionbeleving meekrijgen. Robot Floor neemt deze kinderen namelijk mee het veld op!

Bij Feyenoord-AZ op 7 november werd Robot Floor voor het eerst in gebruik genomen op de Nederlandse velden. Dankzij deze robotmascotte konden de tweeling Nout en Woud en hun zusje Emma als echte Feyenoordfans konden vanuit huis in De Kuip de wedstrijd beleven. Zij waren zo de Fans of the Match. Ze konden zelf de robot besturen en gingen zo met de spelers mee het veld op, keken de wedstrijd vanaf de zijlijn en konden ook mee met de ereronde door het stadion. Dat zag er zo uit:

Bijzondere ontmoeting

Zoals Nout en Woud kunnen nog veel meer kinderen die door ziekte of een beperking niet het huis of het ziekenhuis uit kunnen toch op een bijzondere manier een wedstrijd in het stadion meemaken. Het leuke aan robot Floor is ook dat er ook een groot scherm op zit, zodat de kinderen ook te zien zijn. Bij andere clubs waar de robot al werd gebruikt ontstond zo ook interactie met de spelers. Bij FC Barcelona en Olympique Lyon hebben ze ook al langer zo’n robot en dat leverde een bijzondere digitale ontmoeting op tussen de jonge fans van die clubs. “Wat je toen zag was dat het Spaanse en het Franse kind ontzettend veel interesse in elkaar hadden: ‘hoe gaat het met jou? Wat heb je precies’. Die robot zorgt dus echt voor verbinding”, zegt Hubert Rovers van EFDN in een interview met SportKnowHowXL

Van iets negatiefs iets positiefs maken

Hij introduceerde de robot in Nederland en vernoemde die naar zijn nichtje Floor die in maart van dit jaar wakker werd met een dwarslaesie. Daardoor kan het meisje van 14 niet meer lopen, vertelt hij. “Ik vond het zo knap om te zien hoe zo’n jong meisje zo snel met de nieuwe realiteit weet om te gaan. Die positiviteit van haar was ongelooflijk. Toevallig kwamen we toen ook de robot tegen. Dat is het moment geweest dat we wisten dat we dit wilden doen voor kinderen in Nederland die langdurig ziek zijn. Zo konden we van iets negatiefs toch iets positiefs maken.”

Robot Floor zal dit seizoen nog bij negentien Nederlandse clubs in de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie worden gebruikt.

Bron: SportknowHow XL
Foto: EFDN

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: