Direct door naar content
“Het onmogelijke mogelijk maken geeft energie” afbeelding nieuwsbericht

“Het onmogelijke mogelijk maken geeft energie”

29 november 2021

Sandy Aeissing is al dertien jaar buurtsportcoach aangepaste sport in Amsterdam. Zij was in 2008 een van de eersten die vanuit de gemeente Amsterdam aan de slag ging als combinatiefunctionaris, zoals haar functie toen nog heette. In die jaren is haar werk in het speciaalonderwijs op De Drostenburg en bij Only Friends niet veel veranderd. Haar passie om sporters met een beperking aan extra beweegmomenten te helpen is zeker niet minder geworden. Haar advies: “Denk in mogelijkheden!”

Sandy heeft zelf ook lang in het speciaal onderwijs gewerkt en ze begon in 2000 ook als vrijwilliger bij Only Friends, waar ze voetbal en handbalactiviteiten heeft opgezet. Toen de gemeente Amsterdam in 2008 met het idee kwam om met combinatiefunctionarissen gehandicaptensport te stimuleren kwam voor Sandy alles op zijn plek. De combi die zij al maakte kwamen in die nieuwe functie letterlijk samen.

Extra beweegmomenten

Zo is ze nu nog steeds twee dagen aanwezig op De Drostenburg en twee dagen bij Only Friends. Op maandag en donderdag geeft ze op de instelling voor speciaal onderwijs in Zuidoost kennismakingslessen en ondersteunt ze bij de gymles en het zwemmen. “Het varieert in de groepen van kinderen met diabetes tot kinderen die meervoudig beperkt zijn. Soms worden ze uit de klas gehaald en ga ik individueel met ze aan de slag of ik ben bij de gymles om voor extra beweegmomenten te zorgen.” Ze is dan als een extra begeleider in de gymzaal aanwezig. “Dat betekent veel voor de kinderen, want dan krijgen ze de mogelijkheid om extra te bewegen.”

Helpen bij zelfstandigheid

Sandy ziet dat het bewegen voor allerlei voordelen bij de kinderen zorgt, zoals het vergroten van hun zelfstandigheid. “Ik kan natuurlijk altijd de schoenen van kinderen aandoen, maar je kan ze ook helpen dat zelf te doen. Natuurlijk krijgen ze ook fysiotherapie, maar als je nog een extra bijdrage kan leveren aan het zelf ervaren dat ze met hun lichaam iets kunnen: dat is goud!”

Helpen bij de ‘Mount Everest’

Ze ziet ook elke dag weer blije kinderen die graag willen gaan bewegen. “Het is zo fijn als een kind binnenkomt met zo’n smile op het gezicht. Ik kan niet beschrijven wat voor gevoel dit geeft dat je iemand zo gelukkig kunt maken met zoiets kleins. Ze krijgen ook meer lichaamsbesef. Kinderen die alleen op hun rug liggen kun je leren dat ze ook kunnen draaien, voor sommige kinderen is dat het beklimmen van de Mount Everest.”

Geluk en kansen

De buurtsportcoach wordt duidelijk enthousiast als ze kinderen en volwassenen met een beperking kan helpen bewegen. “Hoezo kan een kind in een rolstoel niet bewegen? Het onmogelijke mogelijk maken, daar krijg ik energie van. Maar wat het mij doet is eigenlijk niet zo belangrijk. Ik vind het belangrijker wat het met de sporter doet. Zij zien geluk en kansen door het sporten en bewegen.”

Zoeken naar sportvereniging

Om te zorgen dat het bewegen een blijvend onderdeel wordt van kinderen motiveert ze ouders ook om bij een sportvereniging te kijken. Ze helpt ouders en kinderen daar actief bij. “Ik probeer altijd iets te zoeken wat in de buurt is. Daar help ik bij. Als iemand zegt ik wil graag paardrijden dan kijk ik welke clubs mogelijk zijn. De ouders zelf moeten de keuze maken waar ze zich prettig bij voelen en waar een kind zich het beste kan ontwikkelen. Het belangrijkste advies wat ik meegeef: denk in mogelijkheden en oplossingen. Er is altijd een mogelijkheid om te sporten. Ga gewoon uit van wat je wel kan. Daar valt zoveel te halen!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: