Direct door naar content
Luis stuurt zijn armprotheses aan met zijn brein afbeelding nieuwsbericht

Luis stuurt zijn armprotheses aan met zijn brein

30 november 2021

Technologie kan het leven van mensen echt veranderen. Zeker voor mensen met een beperking worden steeds meer oplossingen gevonden om vervoer, bewegen en andere activiteiten in het dagelijks leven gemakkelijker te maken. Protheses worden bijvoorbeeld steeds slimmer en kunnen steeds meer. Zo heb je ook complete robotarmen waar mensen die een arm moeten missen iets mee kunnen vastpakken. De 58-jarige Luis Mayor heeft sinds kort zelfs twee van deze bijzondere armen.

Luis was altijd op het water te vinden om te duiken, te varen met zijn boot of om te vissen. Die passies kon hij niet meer beoefenen toen hij in 2019 tijdens het leggen van kabels werd geëlektrocuteerd. Hij verloor door dat ongeluk zijn beide armen boven zijn elleboog en liep vervolgens tegen allerlei uitdagingen aan. Hij wilde eigenlijk niets liever dan weer twee functionerende armen hebben.

Aansturing vanuit brein

De prothese armen die hij kreeg aangemeten zijn echt een technologisch hoogstandje. Hij lijkt daarmee een beetje op Robocop, maar het mooie is dat het aansturen van die armen, handen en zelfs vingers gebeurt juist vanuit zijn eigen brein. Daar heeft Luis de afgelopen tijd hard voor moeten trainen, want die armen werken niet helemaal vanzelf. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en de steun van zijn familie lukte hem de protheses een verlengstuk van zijn lichaam te maken.

Bruiloft van zijn dochter

Nu kijkt Luis ernaar uit om de activiteiten te gaan doen die hij sinds zijn ongeluk moest laten. Hij heeft bijvoorbeeld zin om het gras te maaien en rond het huis te rommelen, maar het belangrijkste voor hem is dat hij zijn dochters arm kan vasthouden bij haar bruiloft. Hij kan niet wachten om naast haar als trotse vader naar het altaar te lopen.

Kijk hier hoe trots Luis is op zijn nieuwe armen:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hanger Clinic (@hangernews)

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: