Direct door naar content
Iedereen verdient gelijke kans op sport!  afbeelding nieuwsbericht

Iedereen verdient gelijke kans op sport!

02 december 2021

Morgen 3 december is het de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking. Deze dag is bedacht door de Verenigde Naties om aandacht te vestigen op gelijke behandeling van mensen met een beperking. Uniek Sporten vindt het heel erg belangrijk om dit het hele jaar te benadrukken. Wij zien in sport een belangrijk middel om die gelijke kansen te bereiken. Als doel hebben we daarom gesteld dat in 2030 sport met een beperking de normaalste zaak van de wereld moet zijn.

Op weg naar dat doel werkt Fonds Gehandicaptensport op allerlei manieren aan gelijke kansen in de sport. Allereerst kun je natuurlijk hier op Uniek Sporten terecht voor alle informatie en inspiratie rond sport en bewegen met een beperking. Op dit platform kun je interviews met sporters lezen, de ONBEPERKT podcast luisteren en kun je zelf op zoek gaan naar een sport die bij je past in de Sportzoeker. Maar er is nog veel meer…

Uniek Sporten Hulpmiddelen

Ken je bijvoorbeeld Uniek Sporten Hulpmiddelen al? Dit deel van Uniek Sporten is helemaal ingericht om jou te helpen aan een passende sportrolstoel, handbike, framerunner of prothese. Deze sporthulpmiddelen kunnen namelijk voor jou een grote drempel vormen door de hoge kosten. Wij kunnen je helpen bij de aanvraag en de financiering van zo’n hulpmiddel. En weet je nog niet helemaal zeker of een sport helemaal bij je past? Dan kun je bijvoorbeeld ook een tijdje een sportrolstoel uitproberen via Uitleen.

S(C)ool on Wheels

Fonds Gehandicaptensport vindt het ook belangrijk om te zorgen voor meer acceptatie van sport met een beperking. Daarom worden met (S)Cool on Wheels voorlichting gegeven in de klas gegeven, waarbij een docent in de klas laat zien hoe het is om een handicap te hebben. Leerlingen leren daardoor spelenderwijs dat als je een handicap hebt heel erg veel mogelijk is.

De Sportdeelname Index

Iets anders wat ook een grote bijdrage gaat leveren aan gelijke kansen in de sport is de Sportdeelname Index voor de gehandicaptensport in Nederland. Hiermee wordt vanaf januari twee keer per jaar gemeten hoeveel mensen met een beperking aan sport doen. Dit is niet iets waar je snel iets van zal merken, maar het is wel belangrijk dat dit inzicht er komt. Het verschil in deelname aan sport tussen mensen zonder beperking (60%) en mensen met beperking (34%) is namelijk veel te groot. Daar moet echt iets aan gebeuren!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: