Direct door naar content
Mariska Beijer: "Zie je handicap als een kracht" afbeelding nieuwsbericht

Mariska Beijer: "Zie je handicap als een kracht"

02 december 2021

Speciaal voor de internationale Dag voor Mensen met Beperking afgelopen vrijdag 3 december deelde rolstoelbasketbalster Mariska Beijer een inspirerend persoonlijk verhaal. Zij wil graag laten zien dat iemand in een rolstoel meer is dan een persoon in een rolstoel.

Veel mensen kennen Mariska als de succesvolle rolstoelbasketbalster die Paralympisch-, Wereld- en Europees Kampioen. Maar veel mensen zien volgens haar de keerzijde van de gouden medaille niet. “Als kind was ik meer in het ziekenhuis dan op school en mijn eerste handicap, het loge syndroom met uiteindelijke amputatie van mijn been, was een lastig beeld. Daarbij kwam dat ik erg veel last had van chronische ziekten, waaronder astma en ernstig constitutioneel eczeem (wat zich vaak uitte in mijn gezicht en armen). Ik vertrouwde mijn eigen lichaam niet. Ik had geen goed zelfbeeld. Dus waarom zouden anderen mij vertrouwen?”

‘Hier moet je zijn!’

Sport zorgde bij Mariska voor een keerpunt en vooral haar ontdekking van rolstoelbasketbal. “Het moment dat ik voor het eerst de hal binnenkwam zal ik nooit vergeten. Al mijn zintuigen riepen: hier moet je zijn. Nu, 19 jaar later, ben ik nog steeds verliefd op deze mooie sport. De sport leerde mij hoeveel er WEL mogelijk was in de rolstoel en het gaf mij vrienden voor het leven. Sport gaf mij vrijheid, sport leerde mij dat de grenzen die ik zelf had opgesteld er niet waren. Dat sommige grenzen WEL overschreden kunnen worden. Dankzij sport heb ik geleerd hoe sterk mijn lichaam is. Geleerd dat je zoveel sterker bent door samen te werken, samen obstakels te overwinnen en het plezier van samenspel.”

Gelijke kansen voor iedereen

Mariska heeft natuurlijk ook wel eens last van de keerzijdes van haar beperking, maar zij kijkt vooral naar wat die handicap haar ook heeft opgeleverd. “Ik heb fantastische mensen ontmoet, kansen gekregen en reizen gemaakt. Deze reis is nog niet over, het is een reis voor het leven. Ik hoop dat iedereen met een handicap vertrouwen krijgt in haar of zijn eigen lichaam, dat je de handicap als je kracht ziet. En dat we allemaal meer zien dan alleen de handicap, maar de prachtige persoon die een uitdaging heeft. Maar wie heeft dat eigenlijk niet? Iedereen heeft een uitdaging toch? Iedereen is sterk en iedereen heeft talenten. Samen voor gelijke kansen, ook voor mensen met een beperking.”

Foto: Bram Berkien

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: