Direct door naar content
Den Haag werkt aan meer samenspeelplekken afbeelding nieuwsbericht

Den Haag werkt aan meer samenspeelplekken

07 december 2021

Iedereen moet buiten kunnen spelen, zeker als je een beperking hebt. Het is natuurlijk nog mooier als kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen. Zo kan iedereen meedoen en vooral lekker samen buitenspelen. En het buiten bewegen op de schommel, het klimrek of de glijbaan is ook nog eens gezond. Op speciale samenspeelplekken wordt dit ideaalbeeld werkelijkheid. In Den Haag is pas een nieuwe inclusieve speeltuin geopend en daar gaan er in de hofstad nog meer van volgen.

In Nederland worden steeds meer inclusieve speeltuinen of samenspeelplekken geopend. Als je dit de laatste tijd vaker voorbij ziet komen, ligt dat dus niet aan jou. Het worden er ook steeds meer! Vorige maand lieten we bijvoorbeeld nog zien dat in Vlaardingen het Klauterwaud is geopend. Dat speelbos is zo aangepast dat je daar ook met een rolstoel door kunt rijden.

Nieuwe inclusieve speelplek Den Haag

In Den Haag is vorige week in de wijk Ypenburg ook een nieuwe inclusieve speelpek geopend. Deze speeltuin aan de Katschiplaan heeft twee trampolines waarop ook kinderen in een rolstoel kunnen, een interactief geluidsspeeltoestel, een mand-zitschommel en nog veel meer speelmogelijkheden voor kinderen met en zonder beperking. Deze speeltuin kwam tot stand met hulp van onder andere wijkbewoners en mensen met een beperking uit Den Haag.

"Een speeltoestel moet een uitdaging zijn en geen hindernis.”

Kavita Parbhudayal - Wethouder gemeente Den Haag

Schepje bovenop

De nieuwe speeltuin staat niet op zichzelf en is onderdeel van een veel groter plan. De gemeente Den Haag investeert dit en volgend jaar namelijk 1 miljoen in vernieuwing en vervanging van speeltuinen om die toegankelijker te maken. De meeste van de in totaal 590 speeltuinen zijn al toegankelijk gemaakt, maar wethouder Kavita Parbhudayal doet daar nog een schepje bovenop. “Verspreid over de stad richten we een aantal speeltuinen in als samenspeelplekken: speelplaatsen die extra zijn aangepast om de speelwaarde en toegankelijkheid voor kinderen met een beperking te verhogen. Samen leven begint met samen spelen.”

Stad voor iedereen

Deze aangepaste speelplekken worden zo ingericht dat het voor iedereen toegankelijk wordt. Dan moet je denken aan het vervangen van rul zang voor een harde ondergrond om bijvoorbeeld met een rolstoel of rollator overheen te kunnen. De wethouder vindt het belangrijk om te laten zien dat de stad ook voor mensen met een beperking is. “Zij willen geen uitzondering zijn, maar aangesproken worden op hun kracht en talenten. Een speeltoestel moet een uitdaging zijn en geen hindernis.”

Ga voor meer samenspeelplekken in Nederland naar samenspeelnetwerk.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: