Direct door naar content
Rolstoelbasketballers schrijven historie bij EK afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelbasketballers schrijven historie bij EK

13 december 2021

Het was een bijzonder weekend voor de Nederlandse rolstoelbasketballers. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen hebben bij het EK goud veroverd. Het vrouwenteam prolongeerde hun Europese titel en was dus al gewend aan het goud. Voor de mannen was het pas de tweede keer dat ze een EK wonnen. En de laatste keer dat Nederland won was in 1977. Zij schreven dus echt geschiedenis!

Voor zowel de mannen als de vrouwen gold dat ze op een onverwachte manier tot kampioen werden gekroond. Beide teams hoefden namelijk uiteindelijk geen finale meer te spelen. De vrouwen zouden op zaterdag hun finale tegen Groot-Brittannië spelen, maar zij trokken zich uiteindelijk terug vanwege twee positieve tests op corona in het team. Bondscoach Gert Jan van der Linden gaf toe dat hij het jammer vond dat ze zonder te spelen kampioen werden. “Maar in de wedstrijden die we tegen alle teams hebben gespeeld was er een duidelijk verschil. We zijn nog steeds groeiende en worden steeds beter. Mooi om te zien hoe iedereen beter wordt."

Trots op het team

Bij de mannen gebeurde een dag later hetzelfde, want ook in de mannenploeg van Team GB was een positieve test te betreuren. Bondscoach Cees van Rootselaar: "We hadden liever gespeeld en op het veld goud gewonnen, maar ik ben trots op het team en zeker op de manier hoe we dit toernooi hebben gespeeld. Alle spelers zijn echt gegroeid in hun spel en het team was echt een team.” Met een speciale boodschap op twitter staken ze ook nog de Britten een hart onder de riem:

 

Titels verdedigen in eigen land

De Nederlandse rolstoelbasketbalteams kunnen bij het volgende EK hun titels in eigen land verdedigen, want het EK 2023 is toegewezen aan Rotterdam. Het toernooi is dan onderdeel van de eerste editie van de European Para Championships. Tijdens deze ‘Europese Paralympisch Spelen’ worden een groot aantal parasporten voor het eerst samengebracht tot één sportevenement. Het is nu al een sportfestijn om naar uit te kijken!

En mooi nieuws voor Jitkse Visser!

In hetzelfde weekend dat Jitske Visser Europees Kampioen werd, kreeg ze ook nog ander bijzonder nieuws. Ze is namelijk benoemd tot voorzitter van de atletencommissie van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en daarmee zit ze automatisch ook in het hoofdbestuur van deze belangrijke organisatie. Ze liet weten zich vereerd te voelen met die uitverkiezing. “Ik heb erg veel zin om het goede werk van mijn voorganger Chelsey Gotell voort te zetten en me in te zetten om de paralympische sport nog mooier en professioneler te maken."

Foto: Via Twitter / Nederlands Rolstoelbasketbal Team

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: