Direct door naar content
Speciale space missie laat dromen uitkomen afbeelding nieuwsbericht

Speciale space missie laat dromen uitkomen

14 december 2021

Ruimtereizen is voor veel mensen nog onbereikbaar, maar voor mensen met een beperking wordt het helemaal nog als onmogelijk gezien. Het nieuwe ruimteproject Mission Astro Access wil hier verandering in brengen. Zij streven naar de mogelijkheid om astronauten met een beperking de ruimte in te kunnen sturen. Op weg naar dat grote doel konden twaalf ambassadeurs al even aan gewichtloosheid proeven tijdens een zogenaamde paraboolvlucht.

Tijdens zo’n ‘zero gravity’ vlucht klimt een vliegtuig eerst sterk naar boven om dan vervolgens naar beneden te duiken in een vrije val. Daardoor valt in het ruim twintig seconden de zwaartekracht weg en kun je door het vliegtuig zweven. Dat is precies hetzelfde gevoel als astronauten in de ruimte ervaren.

Twaalf geluksvogels

Twaalf ambassadeurs van het Mission Astro Access project konden deze bijzondere ervaring meemaken. Zij hebben allemaal verschillende beperkingen bij het project betrokken. Zo hebben een aantal deelnemers een visuele beperking, een prothese of ze zitten in een rolstoel. Tussen hen zitten wetenschappers met een specifieke kennis over ruimtetechniek maar ook atleten en oud-militairen. Al die verschillen worden ook bij de missie gebruikt om kennis te verzamelen over bijvoorbeeld het aanpassen van een shuttle.

'Magisch'

Sina Bahram is bijvoorbeeld een blinde computerwetenschapper en hij omschreef het moment van gewichtloosheid als “magisch”. “Ik heb dit al gewild sinds ik vier jaar oud was, maar de onderliggende aanname was dat dit totaal onmogelijk was voor mij”, zegt hij tegen de BBC. Met de vlucht wil hij helpen om mee te denken over bijvoorbeeld routebegeleiding of audiodescriptie toepassing voor blinden in een ruimtesonde.

Comfortabel

Die twintig seconden van gewichtloosheid voelde voor Sina anders aan dan hij had verwacht. “Ik had verwacht dat ik mij gedesoriënteerd zou voelen, maar vanaf het moment dat ik aan de gewichtloosheid was gewend voelde het eigenlijk comfortabel aan en was het makkelijk om me af te zetten met veel minder kracht.”

Radslag maken

Ook Mary Cooper droomde al van kinds af aan om astronaut te worden, maar dacht dat het onmogelijk zou zijn door haar geamputeerde been. Zij ging aan boord van het vliegtuig om te laten dat je ook met een prothesebeen de ruimte in kan. En dat voelde geweldig: “Ik kon mijn been gewoon laten gaan, even laten vliegen. Ik had even een moment dat ik ronddraaide en dat ik zelfs radslagen kon doen. En dat was zo’n geweldige ervaring!”

Deze bijzondere vlucht was in oktober, maar Mary denkt er nog steeds vaak terug aan. “Elke nacht als ik in bed leg probeer ik dat gevoel van complete gewichtloosheid terug te halen. Dat is een gevoel wat ik nog lang zal blijven najagen.”

Bron: BBC

Foto: twitter AstroAccess

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: