Direct door naar content
“Met Uitleen kun je snel een hulpmiddel proberen” afbeelding nieuwsbericht

“Met Uitleen kun je snel een hulpmiddel proberen”

28 december 2021

Bij aangepaste sport heb je vaak een sporthulpmiddel nodig om je sport te beoefenen. Maar soms weet je nog niet of een sport helemaal bij jou past. Met Uniek Sporten Uitleen krijg je daarom de mogelijkheid om zes maanden een sportrolstoel, handbike of aankoppelbike te lenen en zo je eerste stappen in een nieuwe sport te zetten. Als je een aanvraag doet dan kom je onder andere in de regio Amsterdam in contact met Marcel Bierman. Hij helpt je met vinden van een geschikt hulpmiddel tot het afstellen bij jou thuis.

Als je via Uniek Sporten Uitleen een aanvraag doet dan neemt Marcel of één van zijn collega’s van Welzorg contact met je op voor een intakegesprek. “Allereerst vraag ik in zo’n gesprek wat voor sport je zou willen gaan doen. Dan zeggen mensen bijvoorbeeld dat ze vroeger basketbal of tennis hebben gedaan en dat ze dat nu in een rolstoel willen proberen”, legt hij uit. Bij een sportrolstoel vraagt Marcel ook of je in het dagelijks leven al van een rolstoel gebruikmaakt. “Dat is om een indicatie te krijgen van een maatvoering. Dan kan ik vragen naar de breedte van je zitting. Een sportstoel moet namelijk net iets krapper zitten.”

‘Best fit’

Bij handbikes of aankoppelbikes vraagt Marcel of je al wel eens met een handbike hebt gefietst. Eerdere ervaringen kan hij namelijk goed gebruiken om een inschatting te maken wat past. “Ik ga een pasgesprek aan over hoe je denkt te gaan sporten en hoe sterk iemand is. Als iemand al veel schouderklachten heeft dan is elektrische ondersteuning misschien een betere optie bij een handbike.” Op basis van dat gesprek gaat Marcel in de pool van hulpmiddelen kijken wat de beste beschikbare optie voor jou is. “We kijken altijd naar de best fit qua maat. Het is vooral een hulpmiddel om een sport uit te proberen.”

Passie voor sport

Als hij een geschikt sporthulpmiddel heeft gevonden dan maakt Marcel een afspraak om de rolstoel of handbike te passen en af te stellen. Hij gebruikt daarbij ook zijn eigen kennis en ervaring als rolstoelgebruiker. “Ik merk dat mensen dat prettig vinden want dan heb je een ervaringsdeskundige die je helpt.” Zijn grote passie voor sport komt natuurlijk ook van pas. Hij heeft vroeger in het Nederlands rugbyteam gezeten. Een ongeluk in die sport zorgde dat hij in een rolstoel terechtkwam. Daarna deed hij allerlei sporten: rolstoeltennis, rolstoelbasketbal en nu is hij meer aan het handbiken. “Als ik een tijdje niet heb gesport dan word ik chagrijnig. Door te gaan handbiken maak ik mijn kop leeg en ben ik lekker buiten. Ik heb dat echt nodig.”

Grote grijns

Hij vindt het daarom extra mooi als hij met een uitleenhulpmiddel mensen weer kan laten genieten van sport. Marcel kon bijvoorbeeld laatst nog een man blij maken die na verschillende hersenbloedingen op een lighandbike weer kon fietsen. “Ik had zijn fiets ingesteld en hij begon gelijk te fietsen. Ik zag daarna echt een grote grijns bij hem verschijnen. Toen dacht ik: wat een mooi beroep heb ik toch. Het is mooi om mensen te zien lachen en bewegen.”

Advies bij aanschaf

Als Marcel het hulpmiddel na zes maanden weer komt ophalen dan zijn de reacties grofweg in twee groepen te verdelen. Soms bleek het hulpmiddel of de geprobeerde sport toch niet wat de klant ervan had verwacht. Dan kan weer gezocht worden naar een beter passende oplossing. “Maar het merendeel wil door met een sport en dan ga ik het gesprek aan over de aanschaf van een eigen sportmiddel. Ik probeer altijd dat traject van de aanvraag al te starten voor het einde van de uitprobeerperiode van een half jaar. Als ik het goed heb opgemeten dan past dat hulpmiddel nog veel beter dan wat ze geleend hebben.”

Voordelen Uitleen

Marcel ziet veel voordelen aan Uniek Sporten Uitleen. “Het grootste voordeel is dat je heel snel iets uit kan proberen. Je kan snel met de sport die jij in gedachten hebt aan de slag gaan.” Een nog groter voordeel zit volgens hem in dat je door het proberen van een hulpmiddel een gerichtere aanvraag bij de WMO kan doen. “Stel je denkt: rolstoelbasketbal lijkt mij wat en je vraagt bij je gemeente een sportbudget aan voor je sportrolstoel. Dan krijg je afhankelijk van je gemeente waar je woont budget voor bijvoorbeeld drie jaar. Maar als je na een half jaar de sport toch niet zo leuk vindt dan zit je nog aan die basketbalstoel ‘vast’. Dankzij Uitleen kun je al veel beter weten wat bij je past voor je een aanvraag doet bij de gemeente.”

Als het budget vanuit de gemeente niet toereikend is kun je ook een beroep doen op Uniek Sporten Hulpmiddelen om de financiering rond te krijgen. Lees daar meer over op deze pagina.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: