Direct door naar content
“Het paard heeft mij alles gebracht” afbeelding nieuwsbericht

“Het paard heeft mij alles gebracht”

28 december 2021

Paralympisch ruiter Yvette Overgoor vertelt eigenlijk liever niet wat haar is overkomen, maar voor de ONBEPERKT-podcast maakt ze een uitzondering. Ze deed haar verhaal eerder al eens bij een avond van Stichting Parapaard. Daar kreeg ze toen heel veel reacties op. “Terwijl ik dacht: ik heb niks anders gedaan dan vertellen hoe het is gegaan. En ik wil eigenlijk ook niet zo de nadruk daarop leggen”, zegt ze nuchter. In de podcast vertelt ze kort over hoe zij aan rechterzijde verlamd raakte, maar vooral hoe zij elke dag die beperking weet te overwinnen.

Toen Yvette in 2006 op 38-jarige leeftijd na een heftige beroerte halfzijdig verlamd raakte, moest ze acht maanden in een revalidatiecentrum blijven. Doktoren hadden tegen haar gezegd dat ze niet meer zou kunnen lopen, maar daar wilde zij niets van weten. “Ik ga hier lopend weg”, had ze gezegd. Maar daar moest ze hard voor vechten en dat ging ook met letterlijk veel vallen en opstaan.  

Motivatie teruggekregen

Een belangrijk kantelpunt was toen ze werd meegenomen naar de paarden. Yvette voelde daar in eerste instantie weinig voor. “Ik dacht dan moet ik naar die gehandicapten. Ik had niet verteld dat ik daarvoor regulier 22 jaar gereden had. Daar hoor ik niet thuis, zei ik. Ze zijn daar heen gegaan met mij in een rolstoel en toen zijn ze weggelopen. Jij bent niet gehandicapt dus kijk maar hoe je het gaat doen, zeiden ze tegen mij. Toen heb ik mij voor het eerst gerealiseerd: ik kan dit gewoon niet alleen. Daar is eigenlijk mijn hele motivatie en drive teruggekomen om door te gaan.”

Automatismen op het paard

Ze werd uiteindelijk op het paard getild met een lift en toen gebeurde er iets bijzonders. “Eenmaal op het paard kwamen oude automatismen terug. Dus wat ik in mijn rolstoel en daarnaast niet kon, kon ik op het paard wel.” Met wat aanpassingen als een brace en andere beugels vond ze later haar eigen manier om haar sport weer te beoefenen. Ze realiseert zich daarom in het gesprek met Eva en Wilfred hoe belangrijk de paardensport voor haar is geweest. “Het paard heeft mij uiteindelijk alles gebracht: je drive, het blijven doorgaan, je energie.”

Benieuwd naar haar hele verhaal? Beluister de podcast of bekijk deze aflevering als video:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: