Direct door naar content
“Gamen kan op het lijstje met wat je wél kan!” afbeelding nieuwsbericht

“Gamen kan op het lijstje met wat je wél kan!”

26 januari 2022

Met Uniek Esports gaan we zorgen dat de wereld van gaming en esports ook toegankelijk wordt voor iedereen met een beperking. Op dit deel van Uniek Sporten leer je alles over gamen met een beperking met tips over games en zeker ook over aangepaste hardware. Het team van NMA Gaming geeft daarbij advies over bijvoorbeeld controllers en zoekt met jou naar een oplossing op maat. Ruud van der Wel van NMA Gaming: “Ik denk dat heel veel mensen in Nederland nog niet weten dat gamen met een beperking mogelijk is en wat voor apparatuur daar al beschikbaar voor is.”

Ruud is twee jaar geleden met NMA Gaming begonnen om jongeren met een beperking te helpen bij het gamen. Daar heb je vaak toch weer andere apparatuur voor nodig. In het aanpassen van elektronica had hij al ervaring, want hij maakt al jaren speciale muziekinstrumenten voor musici met een beperking. Zo heeft hij met de Magic Flute een blaasinstrument ontwikkeld dat zonder handen is te bespelen. “Ik kwam erachter dan een aantal van mijn klanten geen toegang had tot gamen. Dat is de trigger geweest om twee jaar geleden te beginnen met NMA Gaming. De behoefte was enorm. In twee jaar tijd hebben we al zestig gamers geholpen en hebben we ons team kunnen uitbreiden met professionals, technici en ervaringsdeskundigen”, vertelt Ruud.

Oplossingen op maat

Als NMA Gaming een mail krijgt van een gamer met een beperking, beginnen ze altijd met een adviesgesprek. “Dan gaan we gezamenlijk kijken welke oplossingen er zijn en waar zijn of haar interesse ligt. Dat resulteert meestal in dat we spullen opsturen.” Ruud merkt dat ze van iedere gebruiker weer leren. “Onze expertise op dit gebied groeit steeds verder. Je weet steeds beter wat we kunnen gebruiken om de jongeren te helpen.”

Zelf oplossingen bedenken

Ze helpen onder andere jongeren met een ernstige beperking die in een elektrische rolstoel zitten. De oplossingen voor deze gamers liggen niet altijd voor de hand, legt Ruud uit. “Dan komt het ook aan op zelf ontwikkelen. Als iets er nog niet is dan gaan we nadenken wat wel kan. Soms is dat eenvoudig en soms moet dat echt iets elektronisch zijn. De belangrijkste persoon daarbij is Peter Veenstra. Hij helpt ons al jaren en is ontzettend kundig. Hij kan van alles bouwen wat we verzinnen.”

Onbekend terrein

Ruud vindt het een goede ontwikkeling dat Uniek Sporten zich met Uniek Esports ook op het gamen richt. Hij hoopt via het platform ook meer mensen met een beperking te kunnen helpen aan de juiste gamematerialen. “Dat kun je bij ons in bruikleen krijgen voor een laag bedrag en je kunt het zo lang houden als je wilt”, legt Ruud uit. Hij vindt het vooral belangrijk dat er meer aandacht komt voor de mogelijkheid om te gamen met een beperking. “Dat is toch nog onbekend terrein voor veel mensen.”

Gelijkwaardig

Uit de verhalen van jongeren die hij al heeft geholpen, heeft hij gemerkt dat gamen veel kan betekenen tegen eenzaamheid. Hij ziet dat veel kinderen met een beperking daar last van hebben doordat ze niet dichtbij op school zitten en vaak geen vriendjes in de buurt hebben. Wat gamen daarin kan betekenen zag Ruud toen hij Juda (op de foto boven dit artikel) had geholpen. “Hij heeft een ernstige spierziekte waardoor er nooit vriendjes met hem mee naar huis gingen. Hij zit in een rolstoel en wat moet je dan doen met elkaar? Die jongen kan nu gamen en nu komen ook vriendjes zonder beperking bij hem thuis om te gamen. Met gamen zijn ze gelijkwaardig.”

Zo wordt ineens een nieuwe wereld geopend voor die kinderen. “Ze kunnen ook nog eens heel goed in gamen worden. Het belangrijkste is dat gamen iets wordt wat wél kan. Als je een lijstje maakt met wat je kan dan kun je daar nu ook gamen aan toevoegen.”

Kijk voor verhalen van de gamers die al door NMA werden geholpen op nmagaming.nl

Nog meer weten over gaming en esports met een beperking? Ga dan naar Uniek Esports!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: