Direct door naar content
Deze protheses zijn niet van echt te onderscheiden afbeelding nieuwsbericht

Deze protheses zijn niet van echt te onderscheiden

27 januari 2022

Protheses kunnen een groot verschil maken als je een lichaamsdeel moet missen. Een arm- of beenprothese kan je bijvoorbeeld weer bepaalde functies geven die in het dagelijks leven en bij het sporten veel kunnen betekenen. Maar wat als je nu een vinger of teen mist? Een Amerikaanse prothesemaakster heeft daar hele bijzondere oplossingen voor. Haar protheses zijn zo realistisch dat ze niet van echte lichaamsdelen zijn te onderscheiden.

Gina Cohen heeft zich gespecialiseerd in hyperrealistische protheses voor mensen die een lichaamsdeel missen. Ze noemt zichzelf ook een medisch artiest. Daar overdrijft ze niet mee, want de vingers, tenen, oren en complete voeten die zij maakt zijn ware kunstwerken. “Het belangrijkste bij het maken van een realistische prothese is dat ze gemaakt zijn door een mens”, zegt ze.

Vrienden met het nieuwe lichaamsdeel

Bij het maken van bijvoorbeeld een prothesehand besteden Gina en haar team veel aandacht aan de pasvorm. Ook de juiste huidskleur is belangrijk voor een goed eindresultaat, vertelt ze in een video van Buzzfeed. “Wij vinden het belangrijk dat iemand zich in de prothese herkent, want wij kunnen wel onze observaties hebben maar zij moeten toch vrienden worden met het nieuwe lichaamsdeel en zich ermee kunnen identificeren.”

Functie?

Ze krijgt ook vaak de vraag of haar protheses ook een functie hebben. Dat vindt ze lastig te beantwoorden. “Wat is functioneel eigenlijk? Natuurlijk, als je een vingerprothese hebt dan helpt dat ook om iets te kunnen pakken, maar er zit ook een groot mentaal onderdeel aan functie vast. Als je hierdoor meer kunt mengen in de samenleving en dat je niet meer hebt dat mensen naar je staren in bijvoorbeeld een winkel, dan is dat ook een belangrijke functie.”

Handen niet meer wegstoppen

Gina heeft al veel mensen geholpen die hun hand uit schaamte wegstoppen. Met de kunstvingers is dat niet meer nodig. “Sommige mensen komen er daardoor ook achter dat ze het helemaal niet elke dag hoeven te dragen. En dat is ook belangrijk.”

Bekijk de video hieronder:

 
Hyperrealistic Prosthetics

This woman creates mind-blowing, realistic prosthetics 😮

Posted by Nifty on Wednesday, January 12, 2022

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: