Direct door naar content
Met de AmiGo kun je voetballen in een rolstoel! afbeelding nieuwsbericht

Met de AmiGo kun je voetballen in een rolstoel!

01 februari 2022

Voetbal is wereldwijd een van de populairste sporten, maar als je in een rolstoel zit kun je niet meedoen aan die leuke sport. Dat bracht Michiel van der Boom in 2014 op het idee om daar verandering in te brengen. Met zijn uitvinding de AmiGo kun je namelijk met een soort robotarm een bal wegschieten en oppakken. Deze ‘voetbalschieter’ is al op verschillende scholen en revalidatiecentra getest en het bleek daar al een groot succes!

We hebben al eerder over deze mooie uitvinding geschreven, want dit is natuurlijk een mooi initiatief om sport voor nog meer kinderen mogelijk te maken! Laten we nog even kijken wat de AmiGo nu precies is: het is een sporthulpmiddel dat aan de voorkant van zowel een elektrische als handbewogen rolstoel bevestigd kan worden. De ‘schieter’ kan ballen oppakken, vasthouden en met een druk op de knop kan de bal met verschillende snelheden weggeschoten worden. Het is mogelijk de bal af te pakken van andere rolstoelgebruikers en in de toekomst moet het zelfs mogelijk worden om ook met verschillende schiethoogtes en soorten ballen te schieten. 

Bekijk dit filmpje om een idee te krijgen:

Revalidatie

Met de AmiGo wordt het dus mogelijk om mee te doen aan voetbal. De ontwikkelaars zien dat deze schieter ook van pas kan komen in revalidatietrajecten. Zo kan het op de knop drukken je arm-handfunctie verbeteren en leer je ook op een andere manier hoe je in je rolstoel kunt bewegen.

Schot in de roos

Tijdens een testperiode van een half jaar hebben ongeveer honderd kinderen op twaalf scholen en revalidatiecentra al kennis kunnen maken met de AmiGo. Zij mochten zelf ontdekken wat er allemaal mogelijk is en hoe de AmiGo werkt. Uit die eerste tests kwam duidelijk naar voren dat de AmiGo een schot in de roos is. De kinderen vonden het leuk om er mee te voetballen maar vooral de mikspellen waren populair.

Rolstoelvoetbal

De testers kwamen zelf ook nog met allerlei goede ideeën: wat dacht je van een voorzet geven of hoog kunnen schieten? Dat wordt allemaal meegenomen bij de verdere ontwikkeling van het apparaat. Samen met die kinderen en andere experts werken de ontwikkelaars ook nog aan iets anders vets: de sport rolstoelvoetbal! Ze willen namelijk ook kijken of het mogelijk is toernooitjes met Amigo’s te gaan organiseren. Daarom wordt nu al nagedacht over dingen als de afmetingen van een veld, het aantal spelers in een team en de spelregels. Behalve voetbal wordt ook gekeken naar andere spelletjes die mogelijk zijn met de Amigo voor bijvoorbeeld gymlessen.

De Amigo zal daarom weer op drie mytilscholen worden getest. Ook zijn al twee verenigingen gevonden die met het hulpmiddel aan de slag willen. Wil jij meer weten over dit sporthulpmiddel of heb je ook nog een goed idee? Ga dan naar de website voor meer informatie. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: