Direct door naar content
Jetze en Diede opnieuw genomineerd voor Laureus Award afbeelding nieuwsbericht

Jetze en Diede opnieuw genomineerd voor Laureus Award

07 februari 2022

Ze worden ook wel de Oscars onder de sportprijzen genoemd: de Laureus World Sports Awards. Ieder jaar kiest de jury van deze prestigieuze prijs een sportman en sportvrouw van het jaar in verschillende categorieën. Max Verstappen en Annemiek van Vleuten zijn bijvoorbeeld genomineerd als sportman en sportvrouw. In de categorie Gehandicapte Sporter van het Jaar zijn nog twee Nederlanders genomineerd: onze ambassadeurs Jetze Plat en Diede de Groot!

De nominaties van Jetze en Diede zijn natuurlijk volkomen terecht. Beiden wonnen zo’n beetje alles wat in hun sport te winnen viel. Diede won in het rolstoeltennis alle Grand Slams, het WK en de Paralympische Spelen. Daarmee was ze de eerste rolstoeltennisster die een Golden Grand Slam op haar naam wist te schrijven. Een hele bijzondere prestatie.

Jetze pakte zeven keer goud

Jetze kan ook terugkijken op een zeer bijzonder sportjaar 2021. Op de Paralympische Spelen pakte hij drie keer goud op de paratriatlon en bij het handbiken in de wegrit en de tijdrit. In diezelfde twee wielerdisciplines werd hij ook wereldkampioen. Bij het WK en EK triatlon behaalden Jetze ook nog eens het goud, waardoor hij in 2021 maar liefst zeven gouden medailles aan zijn al ruim gevulde prijzenkast kon toevoegen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jetze Plat (@jetze_plat)

Concurrentie

De jury van de Laureus award heeft de lastige taak te kiezen wie de beste paralympische sporter van het afgelopen jaar is. Behalve de Nederlandse toppers zijn nog vier grote kampioenen genomineerd. Zo is de Zwitser Marcel Hug een geduchte concurrent voor de prijs. Hij won in Tokio maar liefst vier keer goud in het wheelen op afstanden van de marathon tot de 800 meter. Hug won won de Laureus Award trouwens al eens in 2018.

Andere kanshebbers zijn: de Japanse rolstoeltennisser Shingo Kunieda (goud in Tokio), de Britse baanwielrenster Sarah Storey (3x goud in Tokio) en de Spaanse blinde paratriatlete Susanze Rodríguez (goud in Tokio). De winnaars worden tijdens een grote virtuele awardshow later in de lente bekend gemaakt. Voor Diede is het derde keer op rij dat ze genomineerd wordt voor deze prijs. Zou het dan nu driemaal is scheepsrecht zijn voor haar?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Diede de Groot (@diededegroot)

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: