Direct door naar content
100 marathons in 100 dagen op een blade! afbeelding nieuwsbericht

100 marathons in 100 dagen op een blade!

08 februari 2022

Een sporthulpmiddel kan voor enorme vrijheid zorgen als je een beperking hebt. Het maakt dat je weer tot grote uitdagingen in staat bent. Dat laat de Amerikaanse Jacky Hunt Broersma zeker zien. Zij heeft dit jaar het plan opgevat om honderd marathons in honderd dagen te gaan lopen met een blade. Ze wil zo het Guinness World Record voor vrouwen verbreken.

“Ik ga weer iets heel erg geks doen”, zegt Jacky op haar crowdfundingpagina. Zij heeft als ultraloper al vaker lange afstanden gelopen, maar honderd marathons in honderd dagen is toch ook voor haar een nieuwe uitdaging. Ze hoopt hiermee anderen te inspireren om ook eens uit de comfortzone te stappen. “Probeer eens iets nieuws en kijk waartoe je in staat bent. Het hoeft niet zo gek te zijn als ik nu doe, Je kunt ook je eerste 5 km hardlopen.”

Geld inzamelen voor blades

Met haar recordpoging wil ze ook geld in te zamelen voor Amputee Blade Runners, een organisatie die running blades aankoopt voor hardlopers met een amputatie. Je kunt dat vergelijken met wat we bij Uniek Sporten met Hulpmiddelen doen. Net als wij wil Jacky ook de blades waar zij nu eindeloos veel kilometers op maakt voor andere beschikbaar maken.

Dankbaar

"Nadat bij mij een been werd geamputeerd was het voor mij een van de grootste uitdagingen om mezelf weer te leren accepteren", legt Broersma uit. "Lopen heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Het heeft mij vertrouwen gegeven, over mijn lichaam en over de persoon wie ik ben. Lopen maakt mij sterker. En hoewel ik een lichaamsdeel mis, ben ik dankbaar voor het lichaam dat ik heb. Dat is een gevoel dat ik wil schenken aan al mijn lotgenoten."

Inspireren doet zij ook op haar Instagram met dit soort posts. Ze zet duidelijk een streep door twijfel, je moet gewoon doen!

Mooie start van nieuw jaar

Bij haar plan werd Jacky geïnspireerd door een landgenote. Een jaar geleden strandde Alyssa Clark namelijk op 95 marathons. De loopster uit Vermont was dichtbij de honderd marathons gekomen, maar moest haar uitdaging stopzetten nadat ze Covid-19 had opgelopen. “Dat heeft me aan het denken gezet", zegt Jacky. "Deze uitdaging zou een mooie start van het nieuwe jaar zijn.”

Mentale hardheid

Ze ziet deze uitdaging ook als een mooie voorbereiding op een zware vijfdaagse wedstrijd van 386 kilometer later dit jaar. Het kan haar echt niet goed genoeg. Toch merkt Jacky nu na 21 marathons dat het toch best een pittig plan is. Zondag leunde ze naar haar 20ste marathon op een loopband voor de foto op Instagram tegen een muurtje. “want mijn benen zijn moe”, liet ze weten. “Ik kan het eigenlijk niet geloven dat ik al drie weken achter elkaar elke dag een marathon loop.” Toch geeft ze ook aan dat ze het vooral mentaal een worsteling vindt. “Ik bouw serieuze mentale hardheid op hier.”


 

Als ze weet vol te houden dan Jacky op 26 april haar honderdste marathon af en mag ze zich Guinness World Record-houder noemen. Je kunt haar dagelijkse marathon volgen op haar Instagram of Twitter.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: