Direct door naar content
Henk maakt al grote plannen met zijn lighandbike afbeelding nieuwsbericht

Henk maakt al grote plannen met zijn lighandbike

17 februari 2022

Henk Schouten (73) heeft vanaf zijn 16e jaar aan duursport gedaan: schaatsen, hardlopen en wielrennen. Tot hij problemen kreeg met zijn knieën. Na twee amputaties ging hij tijdens zijn revalidatie op zoek naar nieuwe sportmogelijkheden en zag hij in een sportieve handbike het licht. Nu heeft hij met hulp van Uniek Sporten Hulpmiddelen een eigen lighandbike kunnen aanschaffen. “Dat ging eigenlijk heel erg makkelijk!”

In 2010 kreeg Henk problemen aan zijn knieën. Hij had aan beide kanten sinds een paar jaar al een knieprothese en daar kreeg hij een infectie op. Dat leidde ertoe dat eerst zijn rechterbeen moest worden geamputeerd en 10 jaar later zijn linkerbeen om dezelfde reden. “Vanaf dat moment begon voor mij een nieuwe manier van leven en ging ik bezig met de dingen die ik wel kon, ik bleef denken in mogelijkheden.”

Nieuwe mogelijkheden

Bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht werd bij de intake door de therapeuten aan Henk gevraagd naar zijn doelen. Hij antwoordde: “Ik wil leren lopen op twee bovenbeenprotheses en ik wil fietsen op een handbike”. Zijn ervaring tijdens het revalideren is, dat je samen de route bepaalt in de opbouw. De revalidant zit zelf achter het stuur en die bepaalt hoe ver je in die route kan en wil gaan. Dus er is heel veel mogelijk. 

Verkocht

Zijn spottherapeut heeft Henk allerlei nieuwe mogelijkheden van sporten aangereikt, tot klimmen met protheses in de klimwand aan toe. Ook vroeg hij Henk een keer om een sporthandbike te proberen, en die zei: “Nee, die bedoel ik niet. Ik wil een gewone handbike, voor naar de stad of voor fietstocht met mijn vrouw”. Maar aan het eind van het revalidatietraject vroeg Henk toch of hij zo’n fiets eens mocht proberen. “Ja, en dan ben je verkocht. Dat gaat veel soepeler en comfortabeler dan een rolstoel met een aankoppelfiets. Daar is ook niks mis mee, want dat is mijn uitlaatklep voor alles wat ik in de buurt moet regelen, dat is gewoon mijn fiets.”

Aanvraag bij Hulpmiddelen

Maar die sporthandbike bleek toch andere koek. “Toen ik het licht had gezien van die fiets heb ik een aanvraag gedaan bij het WMO-loket hier in Warnsveld en bij Uniek Sporten. Ik heb goed uitgezocht wat voor fiets ik zou nemen.” Met hulp van de financiering door de WMO en Uniek Sporten Hulpmiddelen hoefde hij zelf nog maar een klein bedrag aan eigen bijdrage in te leggen. 

Gemaakt voor snelheid

Inmiddels heeft Henk zijn handibke ook al uitgebreid kunnen proberen. “De eerste rit was best raar. In plaats van zitten lig je nu onderuit. Maar het mechaniek gaat veel prettiger. Het is gemaakt voor snelheid. In de harde wind had ik op mijn gewone aankoppelbike maar de helft van de snelheid gehaald die ik in de ligbike haalde.” Voor zijn fietstochten kiest hij zoveel mogelijk autoluwe wegen rond zijn woonplaats. “Als ik de bebouwde kom uit ben heb ik de routes voor het uitkiezen. Gisteren heb ik nog een mooie tocht gemaakt, ondanks de harde wind. Ik kan dat nog goed aan, zonder mij te forceren en ik geniet daar echt van. Ik ben echt blij met deze fiets.”

Handbike Battle

De eerste ritjes staan al op de teller en stiekem heeft hij al grote plannen met zijn handbike. “Dat zijn nog vooral plannen”, lacht Henk. “Het zaadje daarvoor is geplant in De Hoogstraat Revalidatie. Daar hadden ze het over de Handbike Battle in Oostenrijk. Ik ben mij daar eens in gaan verdiepen. Ik kon dit jaar niet mee, omdat het team van de Hoogstraat vol zit, maar ik sta al op de lijst voor 2023. Maakt mij niet uit, want ik heb nu alle tijd om mij daarop goed op voor te bereiden.”

Heb jij net als Henk ook een sporthulpmiddel nodig voor jou sport? Kijk dan naar de mogelijkheden bij Uniek Sporten Hulpmiddelen

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: