Direct door naar content
Basketballer met één arm droomt van NBA afbeelding nieuwsbericht

Basketballer met één arm droomt van NBA

24 februari 2022

Hansel Emmanuel Donato (18) uit de Domincaanse Republiek verloor door een ongeluk bij het spelen op straat zijn linkerarm. Ook met één arm heeft hij een manier gevonden om te basketballen. De filmpjes met zijn dunks zijn al miljoenen keer bekeken. Hij speelt nu nog bij een schoolbasketbalteam, maar zijn grote droom is om ondanks zijn beperking in de NBA te komen.

Toen Hansel zes jaar oud was speelde hij met vriendjes in zijn woonplaats Santo Dominico, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Het betonnen muurtje waar hij op was geklommen bleek niet zo stabiel. Toen die losse blokken instortten, kwam zijn arm onder het puin terecht. Pas twee uur later kon hij worden bevrijd, waardoor zijn arm zo was beschadigd dat amputatie de enige optie was.

Eigen manier om te dribbelen

Na dat zware ongeluk kon hij niet eens zijn veters zelf strikken. Basketballen leek dus helemaal geen optie. Hij probeerde het toch op een dag. Zijn vader was een professioneel basketballer geweest, maar zelf had Hansel nog nooit aan basketbal gedaan. Waarschijnlijk had hij toch iets van talent meegekregen, want hij kwam erachter dat met zijn rechterarm nog veel mogelijk was met een bal. Na veel oefenen vond hij zo zijn eigen manier om te dribbelen. En bij het schieten gebruikt hij zijn kortere linkerarm voor het aanleggen bij het schot.

Droom

Behalve met de bal was Hansel ook handig in het maken van filmpjes. Daarmee viel hij op bij de coach van een highschool uit Florida. In Amerika is dat het begin van de weg naar de hoogste competitie: de NBA. Voor Hansel is die droom misschien nog groter dan voor veel andere spelers, want hij wil echt iets laten zien aan de wereld. “Ik wil dat mensen me zien als een grote speler, getalenteerd zoals veel anderen, en niet naar mijn beperking kijken.”

Kijk hier maar even naar wat bijzondere doelpunten van Hansel:

Bron: De Volkskrant

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: